Дългогодишният казус с бавещия се строеж на детска градина №175 (сграда 2) в столичния квартал “Кръстова вада” роди абсурд, пишат от в. Сега – в градината са приети близо 150 деца, но от септември те не могат да я посещават. Причината – сградата се оказва незавършена и с безброй дефекти, които според родителите са опасни за здравето на децата им, а изпълнителят седмици наред така и не отстранява проблемите.

Самият проект за градината е от 2014 г. Договорът е от 2017 г. и 2018 г. започват строителни дейности. Следват обжалвания, спиране на изпълнението, добавяне на нови дейности с анекси и т.н., което води няколко пъти и до промяна на срока за приключването му. На родителите е обещавано градината да е готова през 2020 г., след което – през есента на 2021 г. И до днес обаче те не могат да заведат децата си там, въпреки че по документи градината е в експлоатация от юни и децата им са приети в нея от 25 септември.

След оглед на помещенията малко преди да бъде отворена градината, група родители установяват, че в нея има не само дребни дефекти, но и опасни за здравето на децата елементи. В жалба до кмета на район Лозенец и кмета на София един от родителите Вероника Бенчева изброява десетки проблеми – в баните няма поставени ревизионни отвори, няма поставени капаци на колекторите за парно, стърчат кабели от таваните, липсват части от окачения таван, няма мивки, нито преградни стени между тоалетните чинии и т.н. “Кондензационната тръба на газовото котле не е вързана в отходен канал – оставена е свободно да капе над кутия с бушони от електроинсталацията. Има прозорци без стъкло, прозорец, който не може да бъде затворен, врата, над която няма изградена стена, мокри стени с избил мухъл, дупки в стените. Кухненското помещение мирише на канал. Има клатещи се беседки. Рампата за инвалиди е опасна”, изброява потресена Бенчева. Тя е особено притеснена от необезопасения прозорец на втория етаж, който спокойно може да се отвори от децата и те да полетят директно към двора. Недоумява и как е възможно обектът да бъде приет, без районната администрация да предяви гаранционни претенции към изпълнителя – “ПСТ КОТА”.

“За първи път (на 5 ноември т. г. – бел. ред.) видяхме състоянието на детската градина на живо… А то е потресаващо! Детската градина е опасна за живота и здравето на деца и персонал! Трябва да се отмени разрешението дадено от ДНСК за този обект и да се изиска нова проверка! Обектът не е завършен и е опасен за ползване!”, казва и друг родител на прието в градината дете – Ани Георгиева, която заедно със съпруга си изброява над 200 опасни дефекти.

Игри в детската градина – от яслата до училище

Едва след сигнала на Бенчева от районна администрация “Лозенец” се задействат и настояват пред изпълнителя да оправи дефектите. От писмо на кмета на района Константин Павлов, с което “Сега” разполага, става ясно, че той е посочил 20 проблема, които изпълнителят следва да отстрани по гаранционен ремонт – каналите без сифони, клатещата се беседка, опасните кабели и т.н. и т.н. От репортаж по Би Ти Ви става ясно, че последният срок, устно даден на родителите, за оправяне на всички неразбории, е бил 10 ноември. И той обаче не е спазен, без да се знае кога изобщо ще бъде довършено всичко необходимо. 

“Изпълнителят е консорциум от две фирми, които са в конфликт помежду си. Действително градината е завършена през юни и очаквахме дефектите да се оправят до октомври. Непрекъснато сме по проверки там. След като и тази сряда отидохме на проверка и установихме поредното неспазено обещание, решихме общината да поеме контрола върху обекта и да го вземем на ръчно управление”, коментира за “Сега” кметът на район Лозенец Константин Павлов. По думите му консорциумът е отстранен, ключовете на обекта са сменени, като кметът се е договорил с едната фирма от консорцуима, която е поела ангажимента да отстрани дефектите до около 2 седмици. “За някои дефекти родителите имат право, за други трябва да имат предвид, че не са по проект. В крайна сметка ще се опитаме да оправим всичко, което е свързано със сигурността на градината”, обеща Павлов. По думите към края на ноември, началото на декември приетите би трябвало да постъпят реално в детската градина.