Съвети как да се справим с един от най-важните периоди в детството

С трепет очаквахме 15 септември, но със същия ентусиазъм и малко повече доза несигурност и страх родители на двегодишни дечица очакват 15 ноември. Датата е символична и бележи 60-те дни отлагане в софийските детски ясли. При тригодишните датата пък е 15 октомври (право на 30 дни отлагане).

Но преди настъпването и на двете дати родители и директори започват подготовка, разписване и прилагане на план за адаптация. Решихме да попитаме директор и психолог как да подходят родителите в един от най-важните периоди в детството – тръгването на ясла или детска градина и отделянето за първи път от мама и тати.

Как се случва адаптацията на теория и на практика?

Всяка ясла трябва да има индивидуален план за адаптация на всяко дете при приема му. Детската градина изработва и прилага модел за работа със семействата и децата в периода на адаптация към институцията. Родителят има право да попита какъв модел прилагат в яслата или градина и какви права имат по време на адаптацията, къде и колко време може да присъства със своето дете – например, ако иска да го изпрати до шкафчетата или да влезе вътре с него.

Така нареченият Берлински модел на адаптация, или плавна адаптация в присъствието на родител в детските ясли, се практикува по желание на директорите на детски заведения и където е възможно това. Но в последните години става доста популярен и предпочитан метод. Адаптацията с присъствие на родител е утвърдена практика в развитите европейски държави и е необходим съвременен метод, който да навлезе и в нашата система за предучилищно образование, категорична е ас. д-р Диана Андонова – преподавател в катедра „Предучилищна и медийна педагогика“ в Софийския университет. В свой доклад по темата тя споделя, че прилагането на ефективен модел за адаптация е фундамент за новия образователен етап в живота на детето.

„В първите дни от престоя си в непознатата среда детето преживява емоционален шок, чиито най-чести прояви са силен плач, тревожност, агресивно поведение, последвани от отчаяние. Присъствието на родител е необходимо, за да се избегнат неприятните преживявания, травмата от изоставяне и негативните ефекти върху психическото и емоционалното състояние на детето. Придружено от родител, то спокойно научава новите правила, процедури и навици, опознава новите лица и помещения“, отбелязва тя.

Как се прилага адаптацията по Берлинския модел на практика?

Първите няколко дни служат за опознаване на средата, децата и възрастните. Времетраенето може да е от 15 до 30 минути, като постепенно детето бъде оставяно в занималнята. При престоя си детето се развежда от служител на яслата или градината из помещенията, като му се представят децата, предлагат му се занимания и игри. Ако детето има любими предмети у дома, може да ги вземе със себе.

Препоръчително е раздялата с родител да се осъществи на четвъртия ден от посещението на детето (при редовни посещения). От изключително значение е преди раздялата родителят да обясни на детето си, че излиза и ще се върне, за да го вземе, както и да помаха с ръка за „довиждане“, а не да се измъква тихомълком.

Първата раздяла протича около 15 минути. Ако детето се успокои в рамките на това време (дори и ако е разстроено и плаче), раздялата се смята за успешна и времето за разделите се увеличава постепенно.

Ако детето продължи да плаче, търси родителя си, не се заиграва с децата, не може да бъде разсеяно, не поддържа контакт със служителя, работещ с него, раздялата се смята за неуспешна. В този случай всичко се повтаря отново. Служителят, подпомогнал адаптацията, наблюдава детето. През петия ден, ако детето е спокойно, може да остане за следобеден сън. Адаптацията е приключила, след като детето е приело служителите, децата и средата. Възможно е при приема детето да протестира, но при влизане в групата да се чувства комфортно.

В детска ясла „Щастливо детство“ в Тетевен практикуват този подход и вратите ѝ са широко отворени за всички родители. „Приветстваме всички родители, които имат желание, добре дошли са да влязат, да разгледат и да постоят с децата си, докато те се адаптират. Дори го препоръчваме “, споделя директорката Ирена Иванова. Но по думите ѝ, за съжаление, има родители, които нямат време или желание да останат. В яслата имат конкретен план за адаптация. В първата седмица децата се включват в заниманията до обяд, ориентировъчно четири до пет дни. А след това остават и за следобедния сън. По думите на директора, по-малките деца се адаптират по-бързо.

„Готовността на родителите, и особено на майката, е от ключово значение за успешната и бърза адаптация на детето – категорична е Евелина Чанева, психолог, специалист по ранно детско развитие и сертифициран биофийдбек терапевт. – Наблюдавайте детето и се стремете към плавна, но не прекалено продължителна адаптация. Децата приемат промените по-лесно от възрастните. Редовните посещения им помагат да свикнат по-бързо, да развият умения за общуване в група и да изградят дневен режим. Обикновено деца, които са посещавали ясла, се адаптират по-лесно в детската градина. Не забравяйте, че всяко дете има индивидуални особености и времето на адаптация е различно.“

Според психолога често срещани реакции на промените са смущения в съня, резки смени на настроенията и търсене на помощ за дейности, с които детето доскоро се е справяло успешно само. По-рядко срещано, но се появява и загуба на апетит или придирчивост към храна, която доскоро е хапвана с удоволствие.

Ето и няколко съвета от консултанта по позитивно родителство Цвети Христанова към родителите, които ги очаква процес на адаптация: „Уверете се, че имитирате вкъщи график на учебния ден, преди да постъпи в първия ден в яслата или градината. По този начин детето ви може да е с нови хора и в нова стая, но рутината ще бъде позната.“

Старайте се храненето да се случва само в седнало положение на масата. Избягвайте да пускате детски видеа, докато детето се храни. Покажете сградата на детската градина. Обяснете на детето какво точно се случва. Използвайте прости и разбираеми думи. Разкажете му, че ще ходи на място, където ще се забавлява, ще играе и ще срещне нови приятели. Говорете с положителна емоция за новото място. Покажете на детето си чрез вашите взаимодействия, думи и език на тялото, че новото място и новите хора са безопасни.

Когато се съмнявате, помолете учителя за насоки как най-добре да помогнете на детето си през първия ден.

Играйте ролеви игри с детето, където то е малчуган, който тръгва на градина, а вие сте в ролята на учител или друго дете от градината. Това може да му помогне да се научи да се справя с нови ситуации и социализация.

И не на последно място – насърчавайте самостоятелност. Уменията за хранене, пиене на вода и самостоятелна игра са ключови за по-лесната адаптация на детето на новото място. Важно е да го успокоите емоционално. Обяснете, че е нормално да се чувства тревожно или несигурно, но вие ще бъдете там, за да го подкрепите.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com