„Америка за България“ дарява на общината научно-образователния детски център „Музейко“ в Студентски град 

Бъдещето на “Музейко” досега не бе докрай ясно, но сега зам.-кметът по културата Мирослав Боршош дава следната заявка: “Сградата на “Музейко” ще продължи да работи като интерактивен детски научен център целогодишно.” Въпросното общинско училище пък ще се организира в съседната сграда – учебният корпус, поясни той за в. “Капитал”.

Припомняме, че преди няколко месеца Фандъкова Детският обяви във фейсбук, че научният център “Музейко” ще се превърне в начално училище в областта на СТЕМ обучението – евентуално в края на 2023 г. С друго предложение „Музейко“ ще бъде превърнат в общински културен институт със същото име. „Волята на дарителя е детският научен център „Музейко“ да продължи да функционира като такъв, предлагащ на жителите и гостите на София иновативни експонати и дейности“, се казва в предложението.

За това как ще изглежда училище и какъв точно ще е моделът му все още не се знае много. Съвсем наскоро са стартирали разговори между екипа на “Музейко” и дирекция “Култура” на общината, на които се обсъждат варианти. “Обменяме информация, като ние имаме готовност да подадем такава и за процесите, стратегическото управление, програмните дейности, за да има приемственост”, казва главният изпълнителен директор на “Музейко” Бистра Кирова.

Учебният корпус в съседство до основната сграда на “Музейко”, който ще се използва за бъдещото общинско училище, всъщност вече е бил учебна сграда – той е собственост на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ). “Музейко” я взима под наем и я реновира, за да я използва за допълнителни учебни зали, лаборатория, кухня и др. Деканът на ХТМУ проф. Терзиева и министерството на образованието сега са решили да предоставят сградата на общината за бъдещото училище, а в замяна ще получат терен за спорт, който да се използва от студентите, обясняват от там.

Част от помещенията в корпуса и сега са класни стаи, но са слети и са по-големи. В момента има 4 такива стаи, които събират по 15-20 деца в група. В момента там се помещава безплатен дневен център за украински деца, посещаван от около 60 деца, чиито майки работят. “Ще направим повече класни стаи, както е позволено по нормативите на министерството на образованието”, коментира за “Капитал” зам.-кметът Мирослав Боршош.

“Сградите и оборудването на “Музейко” са с висок потенциал за развитие както на образователен и дигитален център, така и развитието му като място за осъществяване на разнообразни творчески и научни изяви. Затова беше взето решение за разкриване на начално училище с фокус върху изучаването на природни науки, дигитални технологии, инженерно мислене и математика (т.нар STEM училище)”, поясняват от Столичната община.

Тепърва ще се разработва конкретиката за програмите, приема, броя на паралелките и децата. По информация на БНР училището ще започне с по един клас на випуск от 1 до 4 клас. Би следвало приемът в него да става по начина, по който става за всички столични училища – чрез електронната система, като основен принцип е уседналостта в района.

От Столичната община и фондация “Америка за България” говорят и за бъдещ център за обучение на учители, но все още не са ясни подробности какво ще представлява той.

“Откакто разбрахме, че “Музейко” ще бъде прехвърлен на Столичната община, основната ни препоръка е да продължи да функционира като детски научен център – с каквато цел е създаден. Нашата цел е да помагаме на формалното образование, да събудим любопитството на децата за наука. За да се постигнат тези цели и мисия, ключови елементи са екипът, образователните програми, адекватната поддръжка на сградата и интерактивните инсталации на “Музейко”, развитие на нови изложби и инсталации”, казва Бистра Кирова, главен изпълнителен директор на “Музейко”.

Макар и сега да стои заявката, че “Музейко” ще си запази основната функция в добавка с планираното общинско училище, Столичната община оттук насетне ще бъде тази, която ще решава кой ще бъде в екипа, каква ще е структурата, какви ще са бъдещите планове за развитие.

Столичната община ще има и друга отговорна задача – тя сама ще трябва да покрива разходите на музея. Досега “Музейко” е разчитал на подкрепата на фондация “Америка за България”, за да поддържа цените достъпни, както и за техническа поддръжка.

“За да изглежда “Музейко” по начина, по който изглежда, се изискват средства, грижа и хора, които да знаят как да поддържат инсталациите и изложбите, как да се обогатяват и обновяват. Средногодишно оттук минават 80 хиляди души, а откакто съществуваме, са минали половин милион посетители. Представете си – това са деца, които пипат и играят. Изисква се сериозна техническа поддръжка, почистване, много грижи”, обяснява Бистра Кирова.

Дарението на фондация “Америка за България” към Столичната община е безусловно, като се очаква да бъде завършено до края на годината. От фондацията казват, че са насърчили Столичната община да мисли за “Музейко” като за модерна образователна институция. “Това е нов и ефективен метод за обучение и на ученици, и на учители. Освен че ще предостави на учениците уникална учебна среда, “Музейко” ще предложи иновативен подход към образованието, свързан с използването на интерактивните изложби и експонати за преподаване на природни науки и други учебни предмети”, казват от там.

Според Кирова Столичната община може да помогне много за работата на “Музейко”, привличайки училищни групи в детския научен център. Това е услуга, която и сега се предлага от центъра, като представлява “изнесена програма”, която да помогне на децата най-лесно да разберат уроците.

“Все пак училищата в София са общински и помощта от общината в тази посока би била сериозен плюс – било то чрез финансиране на посещенията, чрез организация и подпомагане посещенията на учебните групи”, казва Кирова. И добавя, че според статистиката на “Музейко” близо половината от организираните посещения на училищни групи годишно са от провинцията, което означава, че в София има много училища, които не водят децата в научния център.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com