Днес поканихме Анелия Карамфилова – ерготерапевт и майка на две момчета. Първото ѝ дете Ники я вдъхновява да създаде блога „Светът на Ники”, където качва авторски образователни материали за деца със специални потребности. В стремежа си да научи повече и да бъде полезна за детето си, сменя професията си и става ерготерапевт. Основната цел на Ани е да бъде полезна на другите родители и покаже на родителите на деца със СОП, че с много занимания и игри се постигат страхотни резултати. Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи https://www.instagram.com/nikolays.world/:

Разкажи ни за диагнозата на Ники и какво е нужно да посещава за една седмица например.

Ники е с MED-13L синдром, който се характеризира с интелектуално разстройство. Детето има глобално забавяне на развитието,  нарушение в интелектуалното развитие, изразително забавяне на говора, поведенчески аномалии, вкл. разстойство от аутистичния спектър и разстройство с дефицит на вниманието. Освен този рядък синдром има има и придружаващи заболявания, едното от които е Атаксична форма на ДЦП. Терапиите, които Ники трябва да посещава всяка седмица са: логопед, психолог, ерготерапевт, специален педагог и плуване. Отделно всяка година правим накуп няколко процедури с хипербарна оксигенация (барокамера) и Биофийдбек терапия.

Как ти дойде идеята за развиващите игри?

Моето вдъхновение за игрите е специалното ми момче-Ники, когато играем или учим виждам кое го затруднява и адаптирам или създавам подходящи игри за него. Игрите имат впечатляваща сила! Те се превръщат в най- добрия помощник на детето в опазнаването на света и допринасят толкова много за развитието им. А Ники е най- голямото доказателство, че с много занимания и игри се постигат страхотни резултати.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Anelia Karamfilova- Occupational therapist (@nikolays.world)

Какви са те, разкажи ни..

Игрите, които създавам са подходящи за  всички деца, но най- вече са полезни за деца със специални потребности.Във всяка една игра влагам много мисъл, любов и знания, освен това държа да са качествени и ги тестваме лично с Ники. Всички игри са полезни за развитието на фината моторика, координацията око-ръка, логическото мислене, концентрацията и др., старая се всяка игра да има много възможности за игра и да е много полезна.

Предполагам често те питат родители на други деца със СОП за съвети, от какво естество са те?

Много родители се свързват с мен за съвет или просто, за да си поговорим.  Най- често ме питат за препоръчки за даден специалист, лекар или как да намерят подходящо училище. Други пък ме питат за подходящи материали и как да адаптират средата и учебния материал според индивидуалните нужди на детето им.

Има ли приобщаващо онразование за децата като Ники?

На хартия ДА, но реалността е съвсем различна, даже бих казала кошмарна. Масово в училищата практиката е да се опитат да адаптират детето спрямо средата, а би трябвало да е обратното- да адаптират средата спрямо нуждите и възможностите на детето. Повечето училища нямат подготвени специалисти и най- често принуждават родителите да прехвърлят децата си на индивидуална форма на обучение.

Ти си дипломиран ерготерапевт, защо тази терапия е важна и какво реално правят там децата, на какво се учат?

Вече официално завърших и съм Ерготерапевт, а следващата ми цел и стъпка е да си отворя Ерготерапевтичен кабинет. Ерготерапията  е специалност, която работи с цел подобряване на личната способност на човек да изпълнява ежедневните дейности, при които се затруднява. Терапевтичните  сесии са насочени към адаптиране на материалите и средата, чрез самостоятелно справяне с ежедневните дейности- например: връзване на обувки, обличане, хранене и др.. Ерготерапията помага на децата да станат по независими и самостоятелни.

Защо избрах да стана ерготерапевт? Играта е много повече, отколкото предполагате. Играта е най-добрия приятел и помощник на детето в опознаването на света.

Това е и една от причините поради, която избрах да завърша Ерготерапия, другата и най-важна причина е прекрасното ми момче Ники. Моята цел е да бъда полезна и да помагам на децата и родителите им, като адаптирам  материали и средата, спрямо възможностите на децата.

За кого е полезна ерготерапията?

За всички деца, независимо дали детето има поставена диагноза или среща някакви затруднения.

Ерготерапевтите работят с деца за подобряване на: фината моторика, координацията око-ръка, самообслужване, положотелно поведение, внимание и концентрация, социални умения.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com