ДИСЛЕКСИЯ ДЕЦА

В световен мащаб около 20% от населението страда от дислексия. Установено е, че около 40% от децата в първите класове на началното училище изпитват трудности в обучението по четене и писане. При половината от тях (около 15-20% от учениците в началното училище) проблемите в плавността, разбирането и правописа са сериозни и трайни. За съжаление, едва около 5% от учениците се насочват за специализирано изследване и лечение.

Трудностите в ученето могат да бъдат преборени чрез изкуство

Знаете ли, че изкуството предлага образователно-творчески възможности за терапия при деца с дислексия? То използва вродените умения на децата в областта на изкуството, тяхното любопитство и способността им да усвояват нова информация, поднесена по интересен начин.

До този извод стига Кристина Камбарева, изкуствовед в своя дългогодишен опит в арт терапията, аналитичната психология и педагогиката. Тя е създател на ArtKidBox.com – интерактивна образователно-творческа платформа, която включва иновативни и интердисциплинарни подходи за представяне на изкуството пред детска аудитория. Уеб платформата разказва на децата историята на изкуството по един интересен, въздействащ и вдъхновяващ начин.

Родителите, преподавателите и всички любители на творческите занимания имат възможност да се запознаят с различни изобразителни техники и любопитни практически задачи с които да ангажират вниманието на малчуганите у дома или в училище.

Проектът ѝ изкуството като образователно-творческа възможност за терапия при деца с дислексия е осъществен с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“ и помага на децата с дислексия да учат по-ефективно, предоставяйки им възможността да слушат и да се учат да четат, като едновременно с това се запознават с историята на изкуството.

Проектът предвижда създаването електронни аудио книги, посветени на изкуството и предназначени за детска аудитория. Целта е да се привлече дългосрочно вниманието на широката общественост по конкретния образователен проблем със социален характер. Темите от историята на изкуството, които са разработени в книгите са: Изкуството на Месопотамия, Египетско изкуство, Древногръцко изкуство и Византийско изкуство.

Електронните аудио книги са посветени върху различни периоди от историята на изкуството. В създаването на книжките е използван шрифт, който е специално разработен, за да улесни четенето при хората с дислексия. Книгите са съпроводени и от практически образователно-творчески задачи, които разработват различни занимания, свързани с историята на изкуството. Творческите задачи са направени по интересен за децата начин – те показват практически занимания, но представят и интересни факти, свързани с изкуството.

Аудио-визуалната комуникация е ефективен образователен метод при деца с дислексия. Използването на няколко сетива помага на детето да учи – то усвоява нова информация и упражнява когнитивните си умения плавно и без затруднения. Обучението на децата с дислексия трябва да бъде по-комплексно и многостранно. Именно поради тази причина изкуството може да бъде подходящ терапевтичен метод при децата, които страдат от този образователен проблем.

Идеята на проекта е по индиректен начин да взаимодействаме с образователните потребности на децата, предоставяйки им възможността да слушат и да се учат да четат интересен за тях текст, свързан с историята на изкуството. Както и да научават любопитни факти за изкуството и да се занимават практически с увлекателни творчески задачи, вдъхновени от художници, творби и периоди.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com