баба

Млади семейства ще имат достъп до „баба под наем“ да им гледа децата, готви и помага. Новата платформа https://rent-a-baba.com/ само за месец има над 15 хиляди посещения и 140 регистрации. Идеята е хора в пенсионна възраст да предлагат своите услуги в помощ на млади семейства – било то за почасово гледане на деца, помощ за домакинството и на практика всичко, което биха могли да предоставят като услуга.

Оказва се, че за услугата за гледането на деца, наречена „баба ще ги гледа“, интересът е огромен и всички регистрирани баби са вече заети, споделя за в. „Аз-буки“ създателят на платформата Стела Балджиева. „В София определено е най-голямата липса на „баби“. Затова активно регистрираме и майки от София, които търсят помощ. В Пловдив също има сериозно търсене, все пак проектът беше замислен първоначално за рамките на града“, допълва създателката му. Една от щастливите истории на регистрирано семейство именно в Пловдив е откриването на възрастна дама, която им помага с взимането на детенце от ясла, чете приказки и играе с него, а то я търси и пита за нея постоянно.

„Най-много се оценява помощта с воденето или прибирането на деца от детска градина или училище. Някои възрастни дами пък ни споделиха, че се притесняват да гледат дечица, но пък с удоволствие биха сготвили – подочуваме, че в София има доста голям интерес към тази услуга“, допълва още тя. Наемането на възрастна дама, която да гледа децата колкото и когато е необходимо, има множество позитиви. Бабите имат много повече опит, търпение, искрена обич към малките деца, излъчват спокойствие, обикновено могат да готвят, представляват респектираща фигура и не са обременени от социалните мрежи и личните мобилни устройства. Всичко това означава, че бабите имат време и желание да четат приказки, да играят игри и да се посветят на детето много по-качествено.

Още преди излизането на сайта десетки възрастни хора се свързали със Стела Балджиева, за да могат да се запишат предварително и да предоставят своите услуги. Проектът, освен че печели сърцата на хората, се нареди на трето място в конкурса на Община Пловдив „Млад предприемач“.

„Платформата е създадена, защото и ние сме родители и много добре знаем какви са основните неща, за които младите майки и бащи се оплакват във всекидневието. Отделно лично аз трудно приемам, че има толкова много самотни възрастни хора, които само чакат да минеш покрай тях и да те попитат нещо или да закачат децата. Радват се от сърце и знаем, че им липсва внимание. Сега вярваме, че ще им вдъхнем нов смисъл, защо не и втора младост. Искаме всички да са щастливи! Ние самите, като семейство, сме били много облагодетелствани от съдбата, имаме какво да върнем като благодарност за всичко, което ни е дадено. Винаги ще го правим благотворително. Редно е да дадем пример на децата ни, че не всичко е пари и трябва преди всичко да бъдат добри хора“, споделя Стела.

А на нея пък десетина дами от Пловдив благодарили, че са им помогнали в намирането на помощ с децата. За София пък получили обаждане от млада майка с „оплакване“, че всички възрастни дами, на които позвънила, са били вече заети. „Нямаме точна статистика кой е открил баба и за какво, но виждаме, че платформата работи и наистина помага.“

„От София пък една от участничките ни беше написала още в първата седмица след началото на проекта, че се е срещнала с две майки и са се харесали наистина много. Писаха ни майки, които плакаха, че са загубили своите собствени майки и децата им никога няма да си имат своя баба – те ни благодариха наистина, наистина от сърце. Трогнати сме от всички истории, които ни се споделят ежедневно, затова очакваме и снимки на щастливи баби и внучета, макар и небиологични“, споделя Стела.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com