Екипът ни се срещна с двете създателки на социалния проект Box to Remember, който работи в полза на хората с различни възможности за равни права на пазара на труда и ето какво ни разказаха те за баланса между семейството, работата и социалното предприемачество.


Как се справяте със затворените детски градини и може би предполагам липсата на баби в този момент?

В началото ни беше много трудно, защото все още никой от нас не се беше приспособил към новата реалност. Работата ни трябваше да продължи, както обичайно. В същото време обаче, всичко беше различно. Вместо в офис с възможност за 8 часа непрекъсната работа, ние бяхме вкъщи с 2-годишните ни деца, за които се грижехме. Работното време трябваше да премине в нощните часове, след като децата заспят.

5 ежедневни подхода, с които една майка превръща ходенето на градина в по-голямо удоволствие

Впоследствие обаче променихме организацията на времето и започнахме да се редуваме. Едната от нас беше с двете деца, докато другата работеше. След това – обратното. Включиха се и бабите и дядовците. Създадохме график, при който децата винаги бяха с близък човек до тях и в същото време всеки успяваше да работи.

Деца и собствен бизнес – каква е формулата на успеха?

Формулата на успеха според нас е проактивност. Няма идеален момент да се започне собствен бизнес, защото винаги има фактори, които ни карат да се съмняваме в себе си – финансова несигурност, липса на време, страх от загубата на сигурен доход, страх, че детето няма да получава достатъчно внимание и грижа, ако се отдадем на ново начинание и много други.

При нас първата крачка беше най-трудна. Да съберем смелост и да започнем сега, не утре или следващата година, а именно сега. След като бяхме поставили началото, всяка следваща крачка се случи естествено – подобряване на продукт, търсене на нови клиенти, консултации с експерти по маркетинг и др.

Както всички майки, и ние безрезервно обичаме децата си. Мечтаем си да бъдат най-вече щастливи и се опитваме да ги научим да търсят и да намират щастието. А щастието се крие в това един човек да разбере какви са неговите потребности, мечти и желания и да се опита да ги осъществи. Това е и нашата формула – не разказваме нереалистични приказки с щастлив завършек на децата си, а им показваме как с много труд и постоянство човек може да осъществи мечтите си и да бъде щастлив.

Екипът ни се срещна с двете създателки на социалния проект Box to Remember – Диана и Полина

Какво ще посъветвате работещите родители в момент на трудност да запазят баланс между семейство и работа?

Нашият съвет към всички родители е постоянно да анализират настоящата ситуация и да мислят дали и как може да се подобри. Всички ние попадаме в рутина и сме склонни да приемем настоящата организация на ежедневието си за правило, макар че не сме щастливи. Ако отстъпим две крачки назад и погледнем отново разпределението на деня, започнем да отделяме 15 минути сутрин за бърза тренировка, или 30 минути вечер за развиващо и забавно занимание с детето, или 30 минути от обедната почивка за среща с приятел, ще видим, че със съвсем леки промени в програмата се чувстваме много по-добре, а нашето вътрешно състояние се отразява пряко на децата ни.

Частни занимални и образователни центрове искат да отворят врати, но не могат заради заповедта на Ананиев

Затова нашият съвет към работещите родители е: не пренебрегвайте себе си, защото щастливите родители възпитават щастливи деца!

Момичета, вие сте социални предприемачи и подкрепяте хора с увреждания в своите проекти. Как ви се отрази кризата?

Както повечето предприятия в България и по света, ние бяхме непосредствено засегнати от кризата. За няколко седмици поръчките и съответното приходите ни намялаха с повече от 60%. Отменянето на всякакви събития и тържества доведе до намаляване на продажби на подаръци. Липсата на поръчки и приходи съответно доведе до липса на работа за нашия екип.

Решихме, че няма да се предаваме и ще търсим път напред.

Ако социалното предприемачество трябва да се опише накратко – това е вместо проблем, да виждаме възможност. И така наред с ниския баланс по банковата ни сметка, липсата на поръчки и притесненията, че бизнесът ни няма да преживее кризата, ние видяхме възможност.

Всички майки и деца си бяха вкъщи, включително и ние. Нямахме възможност да извършваме обичайните си забавления и разходки навън, децата ни не посещаваха никакви занимания като плуване, рисуване и други. Този “проблем” ни наведе на мисълта, че майките имат нужда от регулярни образователни материали и игри, чрез които от една страна да се забавляват вкъщи, а от друга страна – да развиват уменията на децата.

Така се роди първата в България ежемесечна кутия с игри и образователни материали за деца от 0 до 4-годишна възраст – “Бебезнайко”. Игрите са ръчно изработени от български майстори, а не са внесени от чужбина. Това е нашият начин да опитаме и подкрепим както нашия бизнес със социална кауза, така и малките български работилници.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com