Спомням си, когато бях дете, баща ми беше много зает (преди има-няма 20 години). Не се задържаше много, много вкъщи, почти не го виждах, все повтарях мама, мама, а не тати.

Свикнах всичко да споделям с мама, а тати дори не го споменавахме, докато не беше вкъщи. Беше все зает и намусен. Днес го оправдавам, защото не искам да бъде лошият в семейството, този, който не се интересуваше от мен.

Но ако имаше технологии, които да ни свързат повече, дали щеше да е по-различно?

Днешните деца живеят в по-различна реалност от тази в детството ни. Дори бащите им да са в чужбина, има скайп, има смартфони, има жива връзка. Стига да има желание. Хората често наричат новите технологии догма на настоящето. Но преди телефоните детството бе различно, така ще кажете. Може би е към добро?

Изследванията показват, че днешните татковци са по-ангажирани от всякога с децата си. Съвременните бащи вземат много по-сериозно родителските грижи, като прекарват три пъти повече време с децата си, отколкото мъжете преди две поколения, и правят много повече, отколкото дядовците им са правили с децата си.

Може би се дължи на равенството на половете и факта, че днес за мъжа не е срамно да готви, да чисти и да гледа детето си.

Дори ако помага на жена си повече в ежедневните задачи, той е един достоен баща и партньор за уважение.

През 1982 г. 43% от бащите признават, че никога не са сменяли пелена. Днес, този брой е намалял до около 3%, и това е страхотно, защото е доказано, че когато бащите къпят и обличат бебетата си, връзката им става все по-силна с всяка година.

Само 3% от татковците днес не са сменяли пелени

Днешните бащи, обаче, не се срамуват от силна връзка с децата си. Докато татковците от предишните поколения са имали убеждения, че грижите за децата и домакинството е типично женска работа и е срамно един мъж да вържи женските задължения. На другия полюс са съвременните татковци, които посвещават с 30 минути повече на домакинските задължения, отколкото собствените им бащи са прекарвали.

Тенденцията “татко в вкъщи” е отчетена и от НОИ. С 20% повече бащи за три години са се възползвали от обезщетенията при бащинство или при осиновяване на дете за срок от 15 дни. Това е добре не само за децата, но и за брака. Анкета, разпространена сред майки, показва, че ако домакинската работа пада над 60 на сто върху жената вкъщи, бракът страда. А когато бащата прекарва повече време вкъщи, отношенията между съпрузите са силни.

Интересен факт е, че мъжете със силна връзка с бащите си са по-склонни да имат силна връзка със своите деца от тези, които не са виждали често татковците си като малки. Но е нужна и подкрепа от страна на майката, чрез която мъжът да се отпусне и да бъде един наистина добър баща.

А как се чувства майката, която много работи ?

Вярвам, че сменяйки пелените, ще спасите света, особено на децата ви.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com