“От днес реализираме филтър при приема на децата с безконтактно мерене на температурата. Това се осъществява от медицинската сестра или от учител”, каза пред Нова телевизия директорът на Детска градина „Звездица-Зорница“ – Бургас София Димитрова.

Една от мерките, които са по програмата на Община Бургас, е за ежедневният престой на децата на открито, когато времето позволява, добави тя. 

„Заради очакваната грипна вълна се налага по-често измиване на ръцете на децата с топла вода и сапун, интензивно проветряване на помещенията, в които пребивават децата, използване на дезинфектант на спиртна основа от персоналът, който работи с децата, както и дезинфекция на предметите и играчките в градината“, заяви Димитрова. 

„Ако има повишена температура, кашлица, болки и отпадналост, медицинското лице прави филтър на детето, наблюдава симптоматиката и информира семейството, за да може да бъде насочено към личния лекар“, добави тя.

От днес във всички ясли, детски градини и училища в Бургас действат превантивни мерки, за да се ограничи разпространението на грип и на всичко, което вилнее и върлува в момента, каза пък водещата на „Здравей, България“ Мира Иванова. 

„Профилактичните мерки са много хубаво нещо. Те се прилагат преди да имаме ръст на заболеваемостта от респираторни заболявания. В областта епидемичната обстановка е спокойна. Нямаме завишаване на случаите, нито повишена заболеваемост“, коментира д-р Мирослава Киселкова от РЗИ – Бургас.

„311 са регистрираните случаи през последната седмица на 2023 година. Заболеваемостта е 155,01 на 10 000 души. Тези стойности са под предепидемичният период, в който може да влезем, но по-актуални ще са данните през следващата седмица“, уточни тя. 

Тогава ще са ясни данните след новогодишните партита, добави кореспондентът Цеца Алексова.

Регистрираните досега положителни проби за грип тип А са четири, каза още д-р Киселкова.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com