Най-интензивният период в развитието на живота на детето е неговото прохождане. С първите стъпки на детето, много родители бързат да сложат детето в проходилка.

Кога да поставите детето в проходилка? За да получим експертно мнение по темата, се допитахме до Prime Health България, чиито медицински лица подпомагат родителите, като провеждат индивидуални онлайн консултации за детско развитие

Техните детски рехабилитатори съветват:

Не бързайте да слагате бебето си в проходилка веднага щом то навърши 6-7 месеца. Ранното поставяне в проходилка може да доведе до гръбначни изкривявания, неправилно оформяне на тазовите кости, ходене на пръсти и други.

Правилото е детето да може:

? да седи самостоятелно

? да пълзи четириопорно ( на ръце и крака)

? да може да се изправя или да опитва да се изправя като се подпира на мебели

Тези признаци могат да се случат по различно време от двигателното развитие на детето. Имайте търпение. Препоръчваме да направите консултация с детски рехабилитатор или ортопед, който ще Ви даде насоки дали Вашето дете е готово за проходилка, дали боледува или е боледувало от рахит, дали има проблеми с опорно-двигателната система, какъв тип проходилка да изберете. Това са само някои от важните въпроси, които да зададете.

Колко време може детето да използва проходилка?

Времетраенето на детето в проходилката да НЕ е повече от 20 мин., за да няма привикване към стъпване на пръсти. При прохождането децата използват както горната така и долната част на тялото. Когато детето дълго врем е поставено в проходилка или бънджи се създава лъжлива представа, че в ходенето участват само краката.

Поставено в ситуация без проходилка детето започва да залита и да пада често, защото горната му част не е укрепнала. Препоръчваме да се поставя често детето на пода, за да пълзи и да укрепва мускулите на цялото тяло.

Безопасни ли са проходилките?

Проходилките за бебета осигуряват повишена мобилност, което често ги излага на опасни ситуации. По-голямата част от нараняванията, свързани с проходилката, възникват, когато детето падне по стълбите докато е в проходилката. Проходилките също  така дават на малките деца достъп до среда и предмети, които иначе не биха могли да достигнат сами. Това може да доведе до наранявания при близост от такива действия като докосване на гореща врата на фурната, хващане на остри предмети или поглъщане на битови отрови. Нараняванията, могат да бъдат тежки и могат да включват фрактура на черепа, мозъчно нараняване, изгаряния, отравяне и удавяне. От 2004 г. до 2008 г. с използването на проходилки са свързани 8 смъртни случая при деца.

Въпреки предупредителните етикети на продуктите, кампаниите за обучение на родителите и препоръката на Американската академия по педиатрия (AAP) за забрана на производството и продажбата на проходилки, много семейства продължават да купуват.

Анализирани са данните от Националната електронна система за наблюдение на нараняванията от 1990 г. до 2014 г.

Правилно ли се развива детето и кога да потърсим консултация с детски рехабилитатор?

РЕЗУЛТАТИ:

Приблизително 230 676 деца на възраст под 15 месеца са били лекувани за наранявания, свързани с проходилка, в отделите за спешна помощ в САЩ от 1990 г. до 2014 г. Повечето от децата са получили наранявания на главата или шията (90,6%), а 74,1% са били наранени при падане по стълбите през проходилка за бебета. Сред пациентите, които са приети в болница (4,5%), 37,8% са с фрактура на черепа. От 1990 г. до 2003 г. общите наранявания, свързани с ходене на деца и наранявания, свързани с падане по стълбите, са намалели съответно с 84,5% и 91,0%. Средният годишен брой наранявания е намалял с 22,7% ( P = .019) през 4-годишния период след въвеждането на федералния задължителен стандарт за безопасност в сравнение с 4-годишния период преди стандарта.

Нараняванията, свързани с проходилки за бебета, намаляха след прилагането на федералния задължителен стандарт за безопасност през 2010 г. Това намаление може отчасти да се дължи на стандарта, както и на други фактори, като намалено използване на проходилки за бебета.

Можете да видите проучването тук.

Ако имате въпроси, можете да им пишете или да посетите техния сайт: https://primehealthbg.com/

За връзка с детски специалист: 0883 40 20 44

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com