Оказва се, че тестване на децата с антигенни тестове в детските градини няма да има на този етап. Анкетата била случайно – по една или друга причина, достигнала и родителите в детските градини, въпреки че тя била предназначена за деца от 1 до 12 клас в училищата. Но това не се отчита като грешка, защото мнението и на родителите на деца в детските градини е важно за образователното министерство, коментира в “Тази сутрин” Пенка Иванова, представител на ведомството.

Защо казах “не” на антигенния тест на сина ми в училище

Междувременно след среща в образователното министерство станаха ясни отговорите на въпросите, които родителите зададоха, след като получиха анкета за тестване на децата им с антигенни тестове.

Каква е целта на тестването и колко често ще се прави?

Целта на провеждането на антигенно тестване сред учениците е да се направи „моментна снимка“ на заболяемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес. По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение.

За коя възраст се отнася тестването?

Тестването ще може да бъде проведено на желаещите ученици от 1. до 12. клас. То няма да е задължително, а по желание и със съгласието на родителите.

Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст – в детските градини.

Кой взима пробата, къде и как? Кой получава резултатите?

За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители, а при необходимост от последващи действия (карантиниране на паралелка и/или допълнително изследвания на контактни лица) – съответният класен ръководител и директор на училище.В резултат на получената информация от проучването и осигуряването на необходимия брой тестове, ще бъде определено за отделните училища времето и медицинските специалисти, които ще извършат тестването. На учениците ще бъде направен антигенен тест от медицинско лице, като процедурата цели откриване на вируса, което може да предизвика локален дискомфорт.

В кои случаи може да се назначи повторен тест с РСR?

PCR тест е възможно да бъде назначен само в случаи, когато това е предписанието и препоръката на медицинско лице.

Предвижда ли се тестване за антитела?

На този етап не се предвижда прилагане на тестове за откриване на антитела сред учениците и учителите.

Според проф. Мира Кожухарова, епидемиолог, манипулацията е болезнена, но не бива да се прилага на здрави деца. Тя не вижда смисъл в тестването на децата, защото картината е моментна и всеки ден се променя.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com