Министерство на земеделието и храните в САЩ публикува преди дни най-новите насоки за храненето, като включи нов раздел относно хранителните навици за кърмачета и малки деца.

Насоките препоръчват бебетата да се хранят само с кърма поне през първите шест месеца, препоръчва се и редовно да се приема витамин D. Ако майката няма кърма, семействата трябва да използват адаптирано мляко с обогатена с желязо формула. Семействата обаче трябва да избягват да предлагат вода или други напитки на бебетата си през първите шест месеца, включително сокове.

Следващата част най-вероятно няма да ви хареса. Насоките препоръчват да не се добавя захар в храната за деца на възраст под 2 години.

Това означава без добавена бяла захар в киселото мляко „за да е сладко“, без кексове, торти, вафли и дори бисквити. Малките деца практически нямат място в диетата си за добавени захари. На този етап те не ядат много, така че е важно да се уверите, че храната, която приемат, е здравословна. Прекомерната консумация на храни, съдържащи добавени захари, може да допринесе за множество здравословни проблеми, включително затлъстяване и кариес.

Забавни идеи, с които да предложим здравословна храна на злоядото дете

Какво се случва, когато ядем твърде много захар?

Редовната консумация на твърде много захар означава, че приемаме твърде много празни калории, които обаче не се използват максимално и само като гориво, а тялото ще ги съхранява като мазнини. Приемайки много захар, децата също стават хиперактивни и захарта драматично се отразява на поведението им.

Максимален препоръчителен прием на захар на ден по възрастова група:

На възраст от четири до шест години – 19g (5 чаени лъжички)

Седем до 10 години – 24g (6 чаени лъжички)

От 11 години – 30g (7 чаени лъжички)

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com