Няма да се изискват изследвания при постъпване в столичните детски градини за деца, които по желание на родителите са останали у дома заради пандемията от коронавирус и отново тръгват на градина през септември. Това съобщи за БНР директорът на дирекция „Образование” в Столичната община Мария Минчева.

Изследвания ще бъдат необходими само за новоприетите деца, които за първи път ще прекрачат прага на детските градини

„Задължителни ще са за децата, които никога до момента не са ходили на детска градина и ясла. За останалите няма указания от Министерството на здравеопазването за представяне на бележки от личния лекар”.

За да имат достъп до яслата или детската градина, децата, които не са посещавали детското заведение повече от два месеца, подлежаха на кръвни изследвания и на такива за липсата на паразити. Беше необходима и бележка от личния лекар, която да доказва липсата на контакт със заразно болни. Сега на тези изследвания ще подлежат само приетите през тази пролет деца, увери Мария Минчева.

“Тези деца, които бяха класирани на 15 май за прием, през месец септември ще могат да започнат да посещават както детските градини, така и детските ясли на територията на Столичната община от 15 септември. 

За децата, които посещават и в момента детска градини, но са отсъствали по някакви причини, отсъствията се уважават по служебен път. Директорите в някои от столичните ясли и детски градини обаче към този момент изискват извинителни бележки на децата, които не са ги посещавали.

Към този момент все още родителите имат право да изберат дали детето им да посещава ясла или детска градина, заради пандемията от коронавирус. В Столичната община чакат насоки от Министерството на здравеопазването дали това ще бъде така и от 15 септември или градината отново ще бъде задължителна, изтъкна Мария Минчева.

На 29 август ще се проведе първото текущо класиране за столичните ясли и детски градини за учебната 2020/2021 година. Критериите за прием няма да се променят. Това ще се случи на голямото класиране през месец май 2021 г. Критериите за прием дотогава остават, както и досега, посочи Минчева. Незаетите места за деца с хронични заболявания и специални образователни потребности вече са прехвърлени към тези по-общи критерии.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com