бременна съм

Вече сте изпитали много емоции след първите дни от закъснение на цикъла до 6-та гестационна седмица. От двете розови черти на теста, до прилошаване сутрин, липса на апетит или желание за консумация на кафе, подути гърди и болки в тях, до непрестанен плач без причина.

Да, бременна сте и ви очаква много голямо пътешествие.

Но какво трябва да знаете? Събрах много важни неща, с които всяка бременна трябва да се запознае след двете чертички на теста, които носят със себе си голяма отговорност.

Какво се случва в тялото?

Сигурно изобщо не изглеждате бременна. Повечето майки за първи път започват да имат коремче поне в седмица 12. Бременността се смята за започнала в последния ден от предишния ви цикъл, въпреки че тогава вие не сте бременна реално. Близо първите 15 дни тялото ви ще премине през обичайната си рутина. Тогава не сте технически бременна. Но след около 2 или 3 седмици, ако яйцеклетката срещне сперматозоиди и настъпи оплождане, процесът започва.

Кога да си направите тест?

Най-точни са резултатите от 2 до 7-и ден след закъснението. Но тогава вие вече имате и ранни симптоми, с които ще затвърдите защо ви закъснява цикълът.

Тук идва моментът да си закупите Фолиева киселина, ако не приемате и преди зачеването.

Фолиевата киселина (витамин B9)

Витамин B9 е важен за правилното функциониране на организма, а при бременните жени той е един от най-нужните елементи за синтезиране на ДНК, както и за правилното развитие на плода. Фолиевата киселина на таблетки предоставя достатъчно B9 за правилното развитие и растеж на клетките на ембриона в утробата по време на бременност. B9 играе съществена роля за образуването на ДНК, нужна за бързия клетъчен растеж в ранната бременност. Този витамин е много важен и за изграждане на гръбначния стълб на плода, тъй като гръбнакът е едно от първите неща, които се формират при бременност.

Може естествено да го добавите и от храни като броколи, ядки, боб, аспержи, черен дроб, магданоз, авокадо, рукола, домати, банани, леща, бамя. Но не винаги в нужните дози, затова се посъветвайте с вашия гинеколог.

Умора и неразположеност

Освен умората и възможността да надушвате какво готви съседката и да ви прилошее като бонус, идват и странните болки, сякаш цикълът ви идва, които са нормални, сякаш наподобяващи крампи. Изключително неприятно е, но е период.

В този период 5-6 седмица трябва да посетите гинеколога си, за да установи бременността. Важно е тя да е вътрешноматочна и плодът да има сърдечна дейност. При този период прегледът е вагинален.

След това ще ви пуснат изследвания за кръв и урина, чрез които да установят дали всичко с организма ви е наред.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com