Страни в Европа – Германия, Франция, Португалия, Гърция и Италия отварят детските градини, само ние в България нямаме план за тях. Ето какво показа наша проверка в новинарски сайтове у нас и в чужбина:

Германия

Дневните центрове (или т. нар. Китас) в повечето провинции на Германия са останали отворени по време на пандемията и са били достъпни само за родители на първа линия в борбата с коронавируса, а в някои щати, като Хамбург и Северен Рейн-Вестфалия, и за самотни родители.

От 11 май нататък децата поетапно се връщат в детските градини. С предимство ще се ползват онези деца, които имат специални образователни потребности – например не разпологат с достатъчно познания по немски език или живеят в малки и тесни жилища, без собствена стая.

Как първолаците се върнаха в училищата в Китай след бума на Covid-19

В момента там се обсъжда четирифазен модел, предложен първо от федералния министър на семейните въпроси. Фазите включват спешна помощ (тя вече е налице за хората с професии в борбата с коронавируса), разширена спешна помощ за самотни родители във всички провинции на Германия от 11 май, ограничени редовни операции, и връщане към напълно нормални операции.

В проекта на правителството за отваряне на детските градини целодневно се посочва, че след всеки допълнителен етап, случаите на заразени трябва да бъдат внимателно наблюдавани две седмици, преди да може да последва по-нататъшна стъпка, споделя Thelocal.de.

Щабът за “Труд”: Може да отворим детските градини

В Бавария половината от децата ще могат да се завърнат в детските градини до средата на май, а след началото на юни останалата част. Това означава, че от 11 май отново ще бъде разрешен т. нар. “китас” за група от пет деца.

Провинцията Мекленбург също планира да отвори детските градини за всички деца от 18 май. Правителството на Долна Саксония изготви стъпка по стъпка план, в който те ще започнат да работят, първо с пет деца наведнъж, на 11 май.

Северен Рейн-Вестфалия е може би провинцията, която е най-нетърпелива да отвори своите детски градини, но за това все още няма яснота.

Франция

Франция започва свалянето на карантината от 11 май. Още в първия етап ще отворят детските градини и началните училища. Останалите ученици ще се върнат в клас седмица по-късно.

Гърция

На 18 май се подновяват занятията за учениците в останалите класове в прогимназиите и гимназиите. Началните училища и детските градини остават затворени, като в зависимост от развоя на ситуацията, могат да бъдат отворени на 1 юни. 

Детските градини може да отворят през май, но за малко време

Португалия

В началото на юни ще отворят детските ясли и градини, а дистанционното обучение ще остане в сила за началното училище и за гимназистите в начален гимназиален курс.

Италия

Най-потърпевша от пандемията страна – Италия затвори училищата си до септември, но изготви планове за повторно отваряне на детските ясли и градини и провеждане на мини летни училища за деца, които искат да играят след два месеца престой вкъщи.

Детските градини и детските ясли ще бъдат отворени от юни за малки групи деца на възраст от нула до шест години, според плановете, изготвени от образователното министерство и публикувани в събота от изданието Corriere della Sera.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com