Тестът, който просветното министерство предлага да се въведе в училищата, засега за децата от първи до четвърти клас, вече е прилаган в столичното 51-во училище, съобщи БНТ.

При него детето няма никакъв пряк контакт със самите елементи на теста. Проблемът е обаче дали учениците от първи и втори клас ще могат да се справят сами. В 51-во училище в един от единадесетите класове тестът вече е правен. От 25 родители 23-ма се съгласили. Днес директорът на училището Асен Александров отвари един такъв тест.

Той се състои от малък плик, пипета, разтвор и тестова плочка. Тества се плюнката на децата. Децата правят теста сами. Учителят наблюдава и отчита резултатите.

“Това е едно пликче хартиено, в него се плюе два – три пъти, с тази пипетка се взима от слюнката, отваря се тази епруветка, тук има течност и в тази течност се сипва”, обяснява Александров. Разтворът със слюнката се разтръсква добре и после няколко капки се сипват върху тестовата плочка. Резултатът е готов след 12 минути.

“Ще е трудно за първи и втори клас. Там да направят сами теста на децата ще помагат началният им учител както и всички свободни в момента учители”, обяснява още Александров. Ако обаче родител не е съгласен – тогава децата им ще учат

13 млн. лева за безплатни щадящи тестове за най-малките учениционлайн.

“В Австрия и Германия подходът е и там има родители, които не са съгласни, децата учат самостоятелно”, уточнява Александров. “Ние вече използваме такива тестове със слюнка, изключително безопасни и безобидни за деца и за нас – правим ги точно за може би две минутки се случва целия процес”, каза Александра Георгиева, начален учител в 51-во СУ.

Тестът ще се прави два пъти – по време на първите часове в понеделник и четвъртък.

Друг тест пък показват в столичното 119-то училище. Използва се вече няколко месеца в Австрия. Прилича на четка за зъби, с която децата търкат устата си. После сами отчитат резултата. Очевидно той не е избран от министерството заради контакта на децата с теста. Според директора на училището детските неинвазивни тестове ще убедят родителите да се съгласят.

“Надеждата ми е такава и нагласата е такава, защото нищо по-добро няма за малките деца от присъствено обучение”, казва Деян Стаматов. Стаматов очаква съвсем скоро министерството да разпише при какъв процент отказали родители, обучението на началния етап след тестване ще може да се осъществи.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com