Военен парад на деца от предучилищна възраст се проведе по повод Деня на победата – 9 май, в руския град Ейск, който се намира в Краснодарския край, на брега на Азовско море срещу украинския град Мариупол. Това съобщи кметът на града Роман Бублик в официалния си канал в Телеграм.

Населението на Ейск е малко над 80 000 души.

“Нашият детски парад се провежда тази година за първи път и е много приятно и гордо, че такава славна традиция започва точно от Ейск. Сигурен съм, че всяка година ще правим този парад, който е под надслов “Ние сме правнуците на Великата победа”, заяви Бублик.

По думите на кмета подготовката на мероприятието, което се е провело на градския стадион, е отнела месец. През това време децата са се научили да маршируват, а родителите са ушили униформите, съответстващи на родовете войски, които всяка детска градина избрала да представи.

От видеокадрите, разпространени от кмета, се вижда, че децата маршируват пред погледите на родителите си и ветерани от Втората световна война под звуците на маршове и коментар от високоговорител, представящ “бойните единици”.

Общо 19 “представителни части” на детски градини в руския град са преминали пред трибуните на стадиона в униформи на сухопътните войски, граничните войски, морската пехота и военновъздушните сили. На кадрите се виждат и малки десантчици. 

“С нашата история и герои, извоювали победата през 1945 г. и борещи се и сега за нея, с такива наследници – истински патриоти, с такъв тил, който имат нашите бойци, победата ще е наша, както и преди 78 години”, добави в речта си кметът Роман Бублик.