10 252 деца остават без места в детските ясли и градини в София след първото класиране, което завърши вчера вечерта. От 22 445 кандидатстващи деца, приетите сега са 9907. За второ класиране остават близо 3400 места.

За сравнение миналата година неприетите са 7911, но при кандидатствали 18 806.

Свободните места, които бяха обявени тази година, са 13 363, което е с 1213 повече, спрямо миналата година. Броят на кандидатстващите деца е с близо 4000 деца повече, отколкото през миналата година. Общо 2285 деца кандидатстват за преместване в друго детско заведение.

Имаме ръст в броя на свободните места, както в яслени групи, така и за 1-ва група, за яслени групи в сравнение с 2020 г. броят е повече с 496, а за 1-ва градинска с 920 повече места, каза Мария Минчева, дирекция “Образование”.

Обещанието е до края на годината да бъдат разкрити още 1083 места, но и тази бройка няма да реши недостига.

Второто класиране ще бъде на 28 май, трето класиране – на 11 юни, а трето – на 25 юни, посочват още от общината.

И до тук със статистиката. време е за малко размисли

Идва моментът, в който десет хиляди семейства в София трябва да мислят други варианти, ако изобщо има такива, за да се изхранват. Да, точно така. 10 хиляди майки имат желание да работят, да плащат данъци, да се издържат, затова и са заявили желание да приемат децата им на ясла или градина. Уви, великата система не им позволява. Да, тази бъгавата.

Тази, която глътна хиляди левове, а накрая остана само с хиляди бъгове и проблеми. И не, не си слагайте в СВ-то, че сте били част от направата на тази система, защото най-много някой да ви се изсмее в лицето. Но това бе за сметка на хиляди изнервени родители, въпроси, казуси и отчаян вик за помощ по групите.

Не може в XXI-и век да не може да попълниш един електронен формуляр за кандидатстване в детска градина и системата да има десетки бъгове – било то, че не може да се логнеш, не приема заявен критерий или друга такава врътка, костваща на родителите притеснение дали до заветната дата ще успят да се справят.

И общината пак ще каже, “Строим градини”, “Ще има места за всички деца”

Колко родители успяха да зърнат този надпис? А колко не успяха?

“Платете си за частните градини, до кога общината ще се грижи за отрочетата ви”, попита г-жа Анджела Димчева, под пост в една от групите, в която се вихреше именно тази тема. Последва лавина от негативизъм. И с право.

Анжела Димчева е писател и литературен критик. Тя беше в листите на ГЕРБ-СДС на последните парламентарни избори. Гневни родители заснеха думите ѝ във Facebook, преди тя да ги изтрие. А коментарите не закъсняха: “Това е мисленето на тези хора. Ако държавата не е длъжна да се грижи за децата, страх ме е да си мисля за какво би трябвало да се погрижи”.

Нима общината не е длъжна да осигури места и РАВЕН ШАНС за всички дечица в София?

Ще кажете имало ваучери за неприетите деца, има ли длъжни тук в тази ситуация? И пари се давали за неприетите деца. 291 лева, далеч под таксата за частна градина.

Достъпът до образование не трябва да е лотария, а трябва да е задължение на всяка една община.

Да не говорим за десетките отложени строежи, които родители чакат с години в новите и модерни софийски квартали, където има по една, две, три градини, а свободните места за един набор едва едноцифрено число.

И всяка година от поредните 10 сякаш става по-зле. И потъваме, заедно със стотиците обещания на кмета Йорданка Фандъкова, че тази година виж ти щяло да има нови градини, които да оправят нещата. Колко са те? 10-15? За последните колко? Две-три години?

Строежът на градини няма да стопи броя неприети до четирицифрено, уви особено с този темп.

Остава лотарията и шанс за още 3400 семейства в София. Някои от тях с уседналост над 4 години в столицата и в квартала, в който живеят. Както каза една жена от репортажа на БТВ “Остава да работим за второ дете, друго не виждам”.

Аз го виждам като война на два фронта. И липса на избор за множество майки, да не работят и тази година и да останат вкъщи.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com