Всяка община решава кога да отвори детските градини в срок от 22 май до 1 юни. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, които дадоха насоки по темата за подновяването на работата на детските градини.

“Очакваме в петък (22 май) малко детски градини да отворят, предимно частни детски градини по данни на браншовата им асоциация”, каза Вълчев. По думите му по-голямата част от детските градини ще отворят врати през следващата седмица. Това ще стане след проучване и запитване до всеки един родител.

“Очаква се групите да бъдат със средна посещаемост 10-11 деца, но в най-големите градове има възможност да са между 12 и 18 деца в група, като прогнозираме след 1 юни броят им да намалее. Ако се случи така, че да има многочислени групи, директорите ще намерят организационни решения да направят подгрупи, заради това няма да правят максимални ограничения на броя на децата”, допълни образователният министър.

“Всеки кмет в зависимост от спецификите ще организира дейността на детските градини. Те ще имат крайната дума”, каза Ананиев.

Няма да се изисква бележка за здравословното състояние на децата, както и микробиологични изследвания.

“Апелираме децата да си останат вкъщи и не препоръчваме на родителите, ако имат друга възможност, да ги пускат в детските градини”, каза образователният министър. Според анкета на МОН 38% от родителите биха си пуснали децата на детска градина, допълни още той.

“При постъпването на детето в първия ден ще се измерва температурата на всяко едно дете чрез живачен термометър, а родителите ще подпишат декларация за споделена отговорност, че те доброволно са пожелали детето им да постъпи в детската градини”, каза още здравният министър. А образователният министър призова родителите сами да мерят температурата на децата си всяка сутрин, като нормата, за да пуснат детето си на детска градина, е 37,3 градуса.

Има мерки, които ще гарантират социалната дистанция между учители, отделни групи и родители, споделиха те. Ще се тестват 1000 учители за Covid-19, стана ясно от пресконференцията.

Учители с петиция против отварянето на детските градини преди септември

Родителите ще декларират за това, че са запознати с мерките на детските градини и ако има проблем със здравословното състояние на детето, няма да го пуснат на детска градина обясниха още министрите.

Само 10% от персонала в детските градини не биха се върнали на работното си място, показвала анкета на МОН, сподели Вълчев. А притесненията на властите били не за здравето на децата, а по-скоро за това на учителите, както и децата да не пренесат заразата в домовете си.

Детските градини в София ще отворят в пълен състав

Спрямо организацията на обучителния процес, ако не вали и времето го позволява, децата ще бъдат навън. Не може да има дистанция между децата в групата, категоричен бе Вълчев.

“В градините много често установяваме карантина по повод други заболявания – скарлатина, варицела, морбили, и в случая с Covid-19 се действа по същия начин”, добави главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com