В кои държави детските градини са отворени според информация на МОН, а тях сподели Антонина Кенова от Национален инициативен комитет за качествено и иновативно образование. В Испания детските градини са с присъствено посещение, работят, затваряне е имало само в единични случаи. В Португалия и Великобритания към момента детските градини работят, а във Финландия дори не са били затваряни от март месец насам.

Детските градини в София най-вероятно няма да отворят преди януари

В съседна Гърция детските градини все още са затворени от около два месеца.В Италия решенията се вземат на регионално ниво, в зависимост от цвета на областта, в червената зона всички учат неприсъствено, в оранжева присъствено се обучават детските градини и начален етап. В Кипър сетските градини, началните училища и гимназиите продължават да работят нормално. От понеделник 14 декември обучението в държавни и частни лицеи, висши учебни заведения ще се извършва дистанционно. В Полша детските градини работят и не са били затворени до сега. В Русия, Чехия, Словакия и Унгария също.

Във Франция детските градини работят и не са прекъсвали работа. Всички учители и родители в сградите са с маски. Родителите не се допускат в помещенията, има дистанция от 1 метър

Родителите в нужда могат да кандидатстват за бавачка на децата си

Децата носят маски от 6-годишна възраст нагоре. В Германия детските градини работят. Коледната ваканция за учениците ще започне на 16.12. 2020 г. до 4.01.2021 г., но се говори за удължаването ѝ.

В Израел детските градини работят. Училищата също продължават да работят. Ситуацията се променя постоянно – при обща заболеваемост на населението над 2.5 % ще се пристъпи към пълно затваряне отново. В Австрия – Детските градини работят и не са прекъсвали работа. Дори по време на цялостна карантина са били отворени за желаещи родители. В Румъния са затворени. Работят частни структури – занимални. Мерките стават по-строги – особено в Букурещ. В Сърбия обаче детските градини работят. В Хърватия детските градини работят и не са затваряни. Има силен натиск от страна на обществото да не се затварят поне детските градини. В Малта към момента детските градини работят и не са затваряни.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com