В град Троян не може да се ражда между 7-ми и 11ти февруари. Няма лекари.

Да не говорим, че в болницата имат само един лекар, който може да прави секцио и който е на пенсионна възраст.

Оказа се, че мярката е временна – само за 4 дни, а причината са няколко заболели медици

Притеснени, хората предположиха, че един немалък регион остава без родилно. Ръководството на общинската болница направи уточнение и успокои.

„Не сме затворили изцяло отделението. Грешката беше, че неправилно сме посочили причината в информационната табела – поради липса на лекари. Всеки лекар знае, че когато няма медици – отделението се закрива. Просто, трябваше да упоменем, че е поради заболяване на персонала и то в рамките на 4-5 дни. До петък”, обясни управителят на МБАЛ-Троян д-р Пенко Бамбов. „Бяхме изненадани. Колегата се разболя, колежката – под карантина. Другата отиде да гледа майка си и аз останах сам. Аз сам не мога. Освен нормално раждане, не мога сам друго”, посочи акушер-гинекологът д-р Христо Добрев.

Жените, разбира се, имат варианти – да отидат до областния център Ловеч, чието единствено родилно отделение беше на косъм от затваряне миналата година, или за по-сигурно да изминат 60 км до болнично по-уредения Плевен.

Около осем жени в Троян и областта имат термин за раждане тази седмица. „На всички, които се водят при нас, им се обадихме лично да си вземат документите и да имат готовност, при нужда, да пътуват към близките центрове. Решихме, че най-добрият вариант за жените е да бъдат насочени към близките центрове, за да получат адекватна помощ и всичко да завърши нормално”, каза д-р Добрев за екипа на Nova.

Родители с петиция, че искат качествени и достъпни, а не безплатни детски градини

Докато болните лекари се завърнат, акушер-гинекологът ще дежури по 24 часа – 12 часа в болницата и 12 часа на повикване в дома си. На д-р Добрев вече му се е наложило да работи по спешност.

Над 240 са раждания за изминалата година в болница. 40% са от Троян, а останалите от новородените са от други населени места. За родилките без алтернатива за придвижване ще има осигурена линейка.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com