Ани Събева от Слингомания говори за слинговете и бебеносенето

Бебеносенето е естествено продължение на бременността. Носейки своето бебе в слинг, веднага след раждането, му даваме време да свикне с околния свят, който е много по- различен от досегашната заобикаляща го среда. Поканихме Ани Събева от Slingomania.net да ни разкаже повече за що е това слинг и глезим ли детето излишно с него. Както сами се досещате, когато навън е студено или прекалено топло, мъничето усеща глад, мокрота от пелените, неразположения в стомахчето, а пространството е необичайно широко. Носейки бебето си, запазваме неговата естествена позиция, поддържаме здравословна ергономична позиция на бедрата, повлияваме добре рефлукса и коликите, подпомагаме развитието на мускулите, дишането и терморегулирането. От друга страна мама има две свободни ръце и може да се погрижи за дома, по-голямото дете и разбира се – за себе си!

Нашите новородени се раждат изключително неспособни да оцелеят сами и ние сме им необходими. Кърменето заема основна роля в процеса на бърз растеж и оцеляване.

‘Носейки бебето си близо, усещайки миризмата му, виждайки го как се усмихва насън в слинга, ние се чувстваме спокойни и щастливи, а това в първите дни е ключово за началото на кърменето

Има все повече доказателства, че контактът ,,кожа в кожа“ след раждането помага на бебетата и техните майки по много начини:

  • Успокоява и отпуска както майката, така и бебето;
  • Регулира сърдечната честота и дишането на бебето, като им помага да се адаптират по-добре към живота извън утробата;
  • Стимулира храносмилането и интереса към храненето;
  • Регулира температурата;
  • Позволява колонизиране на добрите бактерии от кожата на майката, като по този начин осигурява защита срещу инфекция;
  • Стимулира освобождаването на хормони в подкрепа на кърменето и майчинството.

Бебеносенето не може да разглези детето ни. Най-естественото поведение на нашето бебе е да има нужда от нас, да очаква и получава внимание, допир и присъствие и най-обикновения отговор на това поведение са гушкането и любовта.

От каква месечна възраст може да използваме слинг и до колко килограма?

Бебеносенето може да започне веднага след раждането. Обикновено в началото носим отпред – корем в корем, и щом детето понаедрее и заякне, може да го носим и на гръб. Няма ограничения в килограмите, но колкото по-тежко е детето, толкова по-дебел трябва да е слингът. Ако не е плътен, то може да използваме многопластови връзвания. Връзването на слинг е умение, изискващо опити и желание. След като се усвои става с лекота и носи наслада и удобство.

Какви услуги предоставя „Слингомания“? Консултации, слингове за продажба или под наем?

В „Слингомания“ можете да дойдете със собствен слинг и да тренирате различен вид връзвания, може да дойдете без слинг, да наемете или закупите и да се научите да използвате такъв по най-правилния и полезен начин за вашето бебе. Можете да закупите слинг на място или онлайн от Slingomania.net без задължително да правите консултация за начина на употреба. Можете да изпробвате различни носилки (слингове и ергономични раници), да наемете за определен период от време (седмица, две или пък три) и да решите, дали избраната е достатъчно удобна и си заслужава инвестицията.

Ани Събева от Слингомания говори за слинговете и бебеносенето

Как минава една консултация?

Консултациите са любимата ми част от работата. Тогава със семейството (напоследък често идват и двамата родители) преминаваме през всички въпроси – защо да го правя, с какво да го провя, как да го правя. Опитваме заедно, после опитват по отделно. Опитват докато съм там, но не им помагам. Имам си и бебе-помощник, професионална кукла с размерите и теглото на двумесечно бебе, с която тренираме преди истинския „модел“ да бъде включен. Обикновенно накрая всички са усмихнати, бебето спи на топло при мама, а родителите си тръгват с празна количка, защото бебето е в слинг/раничка.

Лятото и слингът – подходящи платове?

Лятото е дългочакан сезон и въпреки, че е кратко време на фона на целия бебеносещ период му отделяме изключително внимание. Аз съм практичен човек и знам, че при много горещо време трудно бихме се спасили от жегата и винаги ще ни е по-топло, когато бебето е върху нас, но си имам своите летни фаворити:

  1. Тънки/ муселинови слингове;
  2. Ринг слинг;
  3. Хибридни носилки от тънки памучни или ленени платове.

Говорим за слинг, но нека поясним и какво е ергономична раница?

Ергономичната раница е доста по-известна от слинговете и определено по-предпочитана носилка заради бързината и удобството си. Важно е да отбележим, че въпреки написаното по кутиите от доста производители, няма ергономична раница подходяща за новородено. Най-добрата алтернатива за малко бебе (освен слинговете и хибридните раници) – след първите месец-два и над 5 кг., са раниците със система катарами, които се захващат за колана и не оказват натиск върху гърба на бебето.

Друга голяма заблуда е, че с една раница можем да носим от 3,5 кг. до 20 кг.

Колко голямо дете можем да носим в една ергономична раница определя ширината на платката ѝ. Последните години производителите се насочиха към свиваеми ергономични раници – такива, които се адаптиран към тялото на детето, чрез намаляване или увеличаване на ширината и височината на платката.

Стандартно ширината на платките варира между 38-40 см. и побира дете до 80-85 см., което е около 1,5-2 години.

Някой марки предлагат и по-широки платки – до около 45 см., но колкото по-голяма е една платка, толкова по голямо трябва да е първоначално детето, дори и при най-свития ѝ вариант.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com