Във Финландия озеленяването на детски градини – проект, започнал през 2020 г, довел до забележителни промени в имунната система на децата. Факултетът по биологични науки за околната среда и Университетът в Хелзинки провели експеримент, чиито резултати показали, че само за месец играта сред зеленина и дървета значително подобрила имунната система на децата в градините между 3 и 5 години.

Интересното е, че в детските градини засадили не само райграс, а цял 20-сантиметра горен слой от почвата и местна растителност, включително храсти и мъхове. В рамките на една вечер детските градини се превърнали в зелени оазиси.

В рамките на 28 дни децата в зелените детски градини играят в новите си задни дворове пет пъти седмично. Изследването сравнява изследванията на децата в 10 градски детски градини с общо 75 деца на възраст между 3 и 5 години. Част от тези градини са с типични площадки на градини, докато други предлагат повече игра и време сред природата, като учителите засадили повече храсти и дървета, пускали децата да играят повече в тревата и пясъка, за сметка на другите настилки. При анализ на микробиомите на кожата и червата преди и след експеримента, учените установяват подобрение при децата, които играят в зелени пространства, в сравнение с тези на стандартните площадки. Децата, играещи сред природата, показват увеличение на микробите, свързани със здрава имунна система, като гамапротеобактерии, които стимулират имунната защита на кожата и увеличават полезните имунни секрети в кръвта.

“Това подкрепя предположението, че контактът с природата предотвратява нарушения в имунната система като автоимунни заболявания и алергии”, казва Аки Синконен, еколог от Университета на Хелзинки

Въпреки че резултатите не са напълно убедителни и трябва да се потвърдят в по-големи проучвания, ползите от зелените пространства очевидно надхвърлят минусите. Изследванията показват, че престоят на открито е полезен за зрението и психичното здраве на децата. Някои проучвания дори свързват зелените пространства със структурни промени в мозъка на децата.

Простите промени, с малки вреди и потенциални широки ползи, могат да подобрят здравето на децата и да укрепят връзката им с природата. Това е от решаващо значение в бързо променящия се свят, където осведомеността и защитата на екосистемите са по-важни от всякога.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com