Как ще реагирате, ако детето ви се появи вкъщи след градина кално до ушите, мръсно и леко мокро? Родителите на децата в горското училище, разположено в красивия частен природен резерват Ланкашър, Англия, дори плащат, за да заварят така децата си.

В самото представяне на детската градина споделят, че “следвали ритъма на децата. Давали им свободата да изследват, играят и да бъдат себе си, като същевременно се сливали с природата, подкрепят децата в техните игри и обучение и им дават възможност да бъдат толкова креативни, колкото им позволява въображението”.

Лагът, където децата влизат на топло, всъщност е само с покрив и открит отстрани

Детската градина има целогодишно два лагера в природния резерват, като за 16 деца се грижат 8 квалифицирани педагози. Денят им минава между двата лагера, където може да се скрият на сухо, но вместо това децата предпочитат да се катерят по балансиращите греди, по стълбите, както и да си играят на изследователи, дори в дъжда. В лагера има зона за огън, където всички се събират за обяд и си готвят. Според учителите децата развиват уважение към огъня и се научават как да бъдат в безопасност около него.

И още – какви са детските градини в Испания

В лагерите се предоставят много малко средства за игра, защото децата много бързо се научават как да използват ресурсите, които околната среда предлага. Те стават много креативни, а любимата им „играчка“ разбира се е пръчката.

Ние учим децата как да използват инструментите безопасно, за да могат да се научат да цепят дърва за огъня

“След като преподавахме в обикновени детски градини, бяхме разочаровани от системата, която все повече се ръководи от резултати и цели и по-малко се набляга на детето като личност и връзката му със света около него. Поради това решихме да създадем горската школа на открито, където да се наслаждаваме на природата, да се учим чрез игра и да можем да отговорим на нуждите на децата да бъдат деца”, споделят Джейми и Ейми, създателките на градината, която функционира от 2014 г.

В детските градини в Германия децата имат зеленчукова градина, за която да се грижат

Те започнали от 4 деца в гората за 1 ден в седмицата до 16 деца всеки ден


„Ние предлагаме образование, което е различно от всяка друга обстановка, на която сте попадали някога. Децата наистина имат време да се насладят на горското приключение и изследват всяко нещо, което намерят за интересно, било то да изследват гората, реката или растенията. Всеки ден е огромно приключение за тях, те се катерят по дървета, правят вълшебни отвари, пътуват до нови въображаеми светове, научават нови умения.. С всеки ден, в който посещават горската детска градина, тяхната физическа и емоционална увереност и устойчивост нарастват. Помагаме и подкрепяме децата да израснат в щастливи, уверени, независими, устойчиви и креативни и да ни изумяват със своя характер и въображение”.

Градината приема деца от 3 до 5-годишна възраст. Обучението на открито е 38 седмици в годината от 9:00 до 15:30, в понеделник, вторник, сряда и четвъртък

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com