Да влачиш новородено от болница в болница след зараза с Ковид-19 и буквално да няма кой да го излекува и да няма правилната апаратура, за да може то да диша отново – това е тъжната действителност, пред която сме изправени. Историята разказват Woman.bg, а в случая става дума за Боряна и Николай, които се изправят пред най-големия си ужас само дни, след като се ражда синът им Максимилиан.

Момченцето се ражда в края на месец юли, а таткото му открива, че е заразен с Ковид-19 само 20 дни след щастливото събитие. И въпреки че веднага са били взети мерки и Николай се изолира незабавно, се оказва че бебето също е заразено. И от този момент адът за младите родители и за малкият Максимилиан започва… Личният лекар на детето насочва Боряна към Инфекциозна болница, след като е установено, че е с положителен тест, но от там препращат младата майка и бебето към Пирогов, тъй като нямат готовност да приемат бебе на по-малко от 28 дни.

Към онзи момент Макси е само на 21 дни. Николай и Боряна В Пирогов обаче адът продължава. Отказват да приемат бебето, тъй като още през юни Ковид отделението за деца бива закрито. И въпреки че педиатър има, никой не помага на бебето. Лечението просто е отказано, с лека ръка. Кошмарът за Боряна продължава и все пак успява да уреди приемането на Максимилиан в Инфекциозна болница.

Само че там липсва апаратура, с която да може да бъде проследен пулсът и сатурацията на бебето

Тази безизходица започва да се отразява все по-пагубно на състоянито на Макси и той получава задух. Посинява. Но въпреки усилията на лекарите, липсата на правилна апаратура, отнема възможността на специалистите да направят аспирация на детето. И то отново се налага да бъде преместено в Пирогов.

Но апарати отново няма. И така, както много често се случва у нас, на родителите на Макси им се налага “да се оправят сами”. За щастие майката и таткото успяват да намерят апаратура, с която да бъдат следени показателите на бебето, от свой познат. По това време Максимилиан е върнат в Инфекциозна болница. Докато отново детето не започва да се задушава и да посинява. Буквално да се бори само за живота си. Тогава то бива изписано и отново транспортирано в Пирогов. След като е направена необходимата процедура, Максимилиан отново е преместен. Защото в Пирогов няма условия за лечение на деца с Ковид. Няма легла. И Макси отново се оказва в Инфекциозна болница.

50 положителни проби в 37-a детска градина “Вълшебство” след тестваните 300 за менингит в столичната детска градина

До следващата криза – на 22-ри август състоянието на детето вече е критично. Сатурацията е паднала стряскащо, а Максимилиан спира да диша… Максимилиан Отново се налага да бъдат положени извънредни усилия в името на живота на едно новородено българче. Лекарите от Инфекциозна болница, както и близките на Боряна успяват да се свържат със здравното министерство. Намират експертна група в Министерството на здравеопазването, които успяват да им помогнат.

След разпореждане от страна на институциите детето е прието в болница Токуда. Специалистите поставят Максимилиан в кувьоз, а след това е назначено лечение с антибиотик

Днес Максимилиан е здрав и е добре. Благодарение на късмет, неистови усилия и лекарска помощ, която е успяла да надхвърли необходимостта от апаратура, с която болниците не разполагат.  Знаете ли, че до 24 август на територията на София не е имало разкрити легла за кърмачета до 28-дневна възраст? Със заповед от 24 август 2021 година на здравната инспекция в София са разкрити неонатологични легла за деца с COVID-19, пише Dariknews.bg.

И отново стигаме до въпроса – защо, по дяволите, е толкова невъзможно да разполагаме с детска болница? Защо никой не мисли за бъдещето ни, за нашите деца? Защо не се дава шанс на тези, които едва са се появили на бял свят? И да – нека продължаваме да си говорим за ваксините при децата.

Не е ли по-страшно, че няма кой да ги излекува? 

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com