Снимки – Аделина Ангелова

Детска градина 192 „Лозичка” в “Лозенец”, показва, че не всичко трябва да е по калъп, за да функционира добре. От години споделяме за такива детски градини в чужбина и ето на дневен ред е да споделим откриването и на такава в София точно на Деня на детето – 1 юни. Едва 27 са новите места, които се разкриват в новата сграда на градината. На фона на 9000 липсващи места за целия град е нищожно.

Разширението на 192 ДГ “Лозичка” обаче си струва да се отбележи поради няколко причини – първата от която е, че до момента не сме виждали таква детска градина в София и второто явно е възможно да наемат архитекти с пространствено и разчупено мислене за изграждане на държавни детски градини, koито да съчетаят в себе си уют, топлота, удобство и модерно обзавеждане

Предишното лице на 192 ДГ “Лозичка”

Едноетажната надстройка върху изградената през 2010 година допълнителна сграда с физкултурен салон и плувен басейн е реализирана по проект на “7561 Архитекти”. Според документацията от обществената поръчка във фасадно отношение проектът на “7561 Архитекти” (арх. Христо Станкушев) търси приемственост със старата сграда на градината и типични за нея материали и цветове – фасадите ще се изпълняват чрез дървесния фладер на вентилируемата облицовка, като кухините на металната конструкция се пълнят с минерала вата, а с бяла мазилка се пребоядиса съществуващата сграда.

Достъпност до новите помещения е осигурена чрез нова външна стълба, както и чрез вътрешна връзка към основното стълбище на съществуващата сграда. Конструкцията е метална, олекотена, чиято стабилност е решена с изпълнението на стоманобетонни фундаменти.

Вътре има занималня с кът за хранене, спалня с двуетажни легла с уникален дизайн, преддверие, санитарен възел със зона за стенен душ, разливно помещение, коридор между преддверието и останалите помещения. Пряката светлина се осигурява от покрития двор, с който има директен контакт. Другите помещения са склад и помещение за персонала, както и архитектурно решение за кът за занимания при лоши атмосферни условия.

Общите помещения в разширената детска градина са със специален акустичен таван, който поглъща голяма част от шума, а климатиците са вградени в тавана, което позволява комфортна климатизация без риск някой да настине.

Проектирана е и зимна градина с площ 9,1 кв. метра, като пространството е покрито, остъклено, осигурено е проветряване и директна слънчева светлина. Зимната градина граничи с някои от помещенията, прилежащи към групата, с което им осигурява пряка дневна светлина. В дълбочина към по-ниските етажи зимната градина осигурява разсеяна светлина на граничещите помещения.

Допълнителната градинска група налага реорганизация на паркоустройството, прилежащо към двете сгради, с цел обособяване на нова зона за игра, с прилежащите й съоръжения за физическа дейност и отдих. В площадката за игра са проектирани пясъчник с кръгла форма, съоръжения за пазене на равновесие и катерене и комбинирано съоръжение. Има и екологична каучукова ударопоглъщаща водопропусклива настилка с перфорации, позволяващи поникване на трева.

Преди година старата сграда, завършена през 1952 г. по проект на арх. Лиляна Босева, беше един от обектите в изложба за следвоенната архитектурна модерност у нас.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com