Америка е мечтана страна за живот за много българи. Но сякаш стандарта там не може да бъде достигнат с работа на средна работна заплата. Какво ще кажеш да плащаш 24 000 долара годишно за детска ясла за бебето ви? Въпреки че се смята за евтино по стандартите на Бруклин например, това все още е огромен разход – и такъв, който е недостъпен за много родители.

Грижата за малчуганите до 1 годинка струва на родителите между 2700 и 3000 долара месечно особено в мегаполисите, в зависимост от щата, единствено в малките градчета можеш да намериш градина под 1000 долара, но това са по-скоро изключения.

3000 долара – толкова плащат Ясмин и съпругът ѝ всеки месец

“Това е повече от месечния наем на цяла къща”, споделя Ясмин- майка на едно дете. Ясмин и съпруга ѝ живеят в Бостън, щата Масачузетс. А там детските градини са най-скъпи в цялата страна. Но услугата на частните детски заведения са много скъпи и в целите Съединените щати.

Средно една четвърт от общия семеен бюджет отива за детска градина само за едно дете.

В САЩ дори и самотните родители са принудени да се борят със зъби и нокти преди детето да стигне до възрастта, в която може да започне да посещава предучилищни занимания на около 5-годишна възраст.

Учителите и възпитателите в САЩ са най-нископлатените работници от всички сектори. След избухването на пандемията и последвалите режими на локдаун стотици учители решават да се откажат от професията завинаги.

Пандемията влоши ситуацията още повече, казва образователният експерт Елиът Хаспел. “Много други сектори с ниско заплащане – като заведенията за бързо хранене увеличиха надницата на час до 16-17 долара. Надницата за един час работа като детски педагог обаче си стои 12 долара.”

Този сектор създава проблеми и в икономически план. Много компании губят висококвалифицирани кадри – на родителите просто им се налага да останат у дома, за да гледат децата си, тъй като нямат възможност да ги пратят на детска градина.

Затова някои фирми започнаха да предлагат на служителите си да поемат част от разходите за детската градина

Това не е лоша идея, казва експертът Хаспел, но според него без държавно подпомагане това няма да функционира още дълго време.

Щатът Ню Мексико иска да инвестира повече в тази област и властите наскоро решиха, че детските градини трябва да бъдат безплатни за повечето семейства.

“Не можем да си позволим второ дете”

Ясмин и съпругът ѝ искат да имат второ дете, но високите такси в градините ги спират. “Няма как да имаме две деца, които да посещават детска градина едновременно. Не можем да си го позволим”, казва майката. Тя споделя, че в момента е напълно невъзможно да си позволят още едно дете. Затова и двамата се надяват скоро и в Масачузетс яслите и детските градини да станат по-евтини.

Държавата всъщност дава кредити в размер на 3600 долара годишно за деца под 6 години и 3000 долара до 18 години, но това не е достатъчно.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com