Има само едно училище в най-студеното постоянно обитаемо селище на Земята Оймякон, Якутск, и то продължава да функционира дори и в екстремни студове. Уроците започват в 9 сутринта, когато е още тъмно, тъй като декемврийското слънце изгрява само час по-късно и приключват в 17:00, когато също е тъмно, тъй като залезът в едва в 14:15. Училището, построено през 1932 г. и кръстено на местния търговец и меценат Николай Кривошапкин, обслужва Оймякон и две близки села, Хара Тумул и Берег Юрде.

Якутск, със своите над 300 000 жители, е най-студеният град, с температури, достигали под минус 60 градуса. Поселището Оймякон, с 500 жители, пък е най-студеното населено място, спечелило си тази слава благодарение на измерените -71 градуса преди почти век – през 1926 г. Това е дало на Оймякон и названието “Северен полюс на студа”.

„Местните деца ходят на училище с родителите си, а често и с кучета; учениците от други села трябва да вземат автобус, за да стигнат до тук. Пътуването с автобус отнема от 10 до 18 минути“, разказва местният фотограф Семьон Сивцев, който направи снимките и видеото за The Siberian Times.

Oймякон е различен по начина, по който организира зимните учебни дни от столицата на Република Саха град Якутск. Там часовете за ученици от начална възраст (от 7 до 11 години) се отменят при -45C без вятър или при -42C до -44C в зависимост от силата на вятъра. По-големите ученици няма да ходят на училище при -48C без вятър или -45C до -47C в зависимост от вятъра.

Занятията за ученици от всички възрасти във всички училища в Якутск се отменят при -50C.

Денем температурата през деня в Оймякон е -47C, което означава, че учениците от всички възрасти са заети с учене. Има гранична граница от -52C за деца на възраст от 7 до 10 години (от първа до четвърта година в руската училищна система), когато им е позволено да останат вкъщи. Училището спира работа и за по-големите ученици, когато температурата на въздуха падне до -56C.

А малките деца, които са близо до училището или детската градина, се возят на шейни – не защото не могат да ходят, а защото са облечени в толкова много пластове дрехи, че не могат да се движат.

Когато се обяви дървена ваканция, по-големите деца излизат навън и играят на улицата или в гората. Единствената грижа на родителите е те да са добре облечени – опасност от настинки няма. При такъв студ вирусите умират във въздуха и в Оймякон не помнят някога да е имало грипна епидемия.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com