Както всеки родител минал през това знае, отбиването на бебето от млякото и запознаването му с нови храни може да направи храненията малко по-предизвикателни, меко казано. Тъй като родителите отчаяно се опитват да дешифрират по физиономиите на децата кои храни харесват и кои намират за гадни, не е чудно, че ново проучване установи, че 53% от тях напълно не разбират изражението на бебетата при хранене. Да не говорим за по-нататъшните 20% от родителите, които признаха, че намират отбиването от млякото за изключително стресиращо преживяване.

Компания за бебешки храни в Англия в партньорство с водещия психолог Каспар Адиман създадоха подходящ за семействaта наръчник, наречен „Деветте лица на отбиването“. От бръчките на носа до стиснатите устни, това ново ръководство разкрива какво наистина означава изражението на лицето на вашето бебе – и резултатите са очарователни.

Набръчкан нос

Набръчканият нос е знак за неприязън

Не е изненадващо, че набръчканият нос след приемане на лъжичка пюре в устата на бебето често може да е знак за неприязън или „леко отхвърляне“. Не всичко обаче е загубено, тъй като експертите препоръчват да изчакате, докато бебето ви се успокои малко, преди да опитате отново.

Майки споделят най-ценните съвети и свои истории как са се справили с адаптацията в детската ясла и градина

Присвиване

Присвиването означава, че не им харесва, но не се отказвайте.

Друго от „лицата на неприязън“ е доброто старомодно присвиване. Но въпреки че това може да е един от по -очевидните признаци, че бебето ви не се интересува от пюрето, с което го храните, експертът също така твърди, че това е техният начин да разберат дали харесват вкуса. С други думи, все още не се отказвайте.

Набръчкани вежди

Набръчканите вежди означават, че детето не е взело решение.

Макар че няма да сбъркате, ако приемете, че намръщеното лице показва, че бебето ви не харесва храната, която сте му поднесли, набръчканите вежди подсказват, че бебето ви се опитва да вземе решение. Вместо да отписва завинаги тази група храни, проучването установи, че вашето малко дете е просто озадачено от новия вкус.

Сладко/солено

С тази гримаса детето обикновено ви дава положителен израз на одобрение

Тези два вкуса получават най-положителните реакции от бебетата – включително стискане на устни и повдигане на раменете. Този очарователен отговор може да се дължи на факта, че кърмата може да бъде както солена, така и солена и те да са свикнали с тези два вкуса.

Горчиво

Отворената уста означава горчив вкус

Според проучването широката, отворена уста предполага, че бебето ви яде нещо горчиво. Но макар да изглеждат объркани, не винаги това означава, че не харесват вкуса на пюрето.

Кисело

Не принуждавате децата да ядат тази храна, ако правят тази физиономия

Не е изненадващо, че киселият вкус получава изключително сходна реакция при бебетата, както при възрастните. Отново, въпреки, че не е задължително да приемате категорично, че този отговор означава “не”, експертите препоръчват да не принуждавате децата да ядат тази храна, ако правят тази физиономия.

Дали моето дете ще се разболява по-често в детската градина?

Да!

Отворена уста означава „да“

Нека си признаем – бебетата имат доста добър опит да изкажат чувствата и предпочитанията си. Ако бебето ви си отвори устата след опитана една или две лъжици пюре, то проявява интерес към храната.

Може би…

Озадачен поглед би означавал „може би”

Озадачен поглед с нотки на несигурност (като този) предполага, че вашето бебе просто се опитва да разбере какво правите с тази нова храна. Само времето ще покаже дали ще отворят широко за следващата си хапка или ще я отблъсне с отвращение …

Не означава не

Отхвърлянето означава очевидно „не“

Подобно на начина, по който децата показват, че им се похапва още, отваряйки уста, бебетата знаят как да ви информират, когато приключат с яденето. Независимо дали обръщат лицето си или просто се отдръпват от вас, може да се каже, че времето за обяд или вечеря е приключило.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com