От утре ще ви трябва разписана декларация за споделена отговорност, с която детето ви да тръгне на детска градина.

Според новата наредба на Министерството на здравеопазването подновяването на посещението на детска градина и ясла може да стане само по желание на родителите и с изричното условие, че са запознати и декларират, че ще спазват новите правила на детското заведение.

За целта подписват декларация по образец еднократно при подновяване на посещението на детето.

Примерен формуляр за информирано съгласие на родителите – изтеглете от тук

За да пуснете детето си на детска ясла или градина, трябва да уведомите директорите най-късно два работи дни преди планираното посещение за датата, на която детето ще започне да посещава детска градина или ясла, за периода – седмица или месец на планираното посещение и за продължителността на дневния му престой.

Без контактна бележка за детска ясла и градина, при струпване на 20 деца – разделят помещението

Tрябва и да деклариратe обстоятелството, че не ви е известно детето да е било в контакт със заразно болни и няма признаци на болест през последните 14 дни. В декларацията посочвате, че сте запознати и солидарно отговорни за спазването на правилата на работа на детската градина или ясла

Мерките за работата на детските ясли и градини са описани и тук

Според наредбата отпада нуждата от контактна бележка, че детето не е болно, заради възможността от струпване пред лекарските кабинети.

Родителите трябва да измерват всяка сутрин температурата на децата си и да не ги водят на детскаградина или ясла, когато забележат признаци на заболяване и/или измерят температура по-висока от 37,3 градуса.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com