Ден след като въведоха живачните термометри в детските ясли и градини за преглед на децата на входа на заведенията, ги замениха с електронни. Самият здравен министър – Кирил Ананиев, се опроверга, че живачните са забранени и са само спомен от миналото, докато вчера твърдеше, че те са по-точни.

“В случай на заболял човек от персонала на детската градина, той веднага ще бъде заменен с друг, създадена е необходимата организация’, категоричен бе Ананиев в своето интервю за БНТ.

Вижте как ще функционират детските градини след отварянето им и какви са изискванията според МОН

За организацията на детските градини

Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система коментира, че е изчела цялата чужда практика по темата за отварянето на детските градини след извънредното положение и там дистанция между децата няма, но въпросът е дали учителите ще носят маски. Заради това тя се надява да има ясни и точно разписани правила по темата, които очакваме утре.

Меренето на температура е протокол, но няма гаранция и извън коронавируса дали децата са здрави. “Наистина се надявам родителите при най-малките симптоми да връщат децата си”, каза още тя

В София – 218 градини и ясли отварят врати

218 детски градини и ясли в София отворят врати на 26 май, каза Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община по финансовите въпроси.

„До края на седмицата родителите би трябвало да получат обаждания, които да проверят тяхната готовност и желание от 26 май децата им да започнат да посещават детските заведения.

Всяка община решава кога да отвори детските градини в срок до 1 юни

При първото явяване родителите трябва да попълнят декларация за информирано съгласие, където са уточнени ангажиментите им, свързани с предоставяне на информация за здравното състояние на детето и ежедневна проверка на температурата, за да се предпазят другите деца и работещите в детските заведения.

На входа на детското заведение също ще бъде извършвана проверка и ако има съмнение за здравния статус на децата, те няма да бъдат допускани“, отбеляза заместник-кметът на Столична община.

По думите на Дончо Барбалов деца няма да бъдат връщани, но всеки директор ще ръководи процеса по разпределението им. Създава се организация и за отделни детски площадки за игра на двора на ниво група.

Детските градини и ясли в София ще отворят на 26 май

Родители няма да бъдат допускани до детските заведения, подчерта Дончо Барбалов и увери, че на всяко място процесът по предаването на децата ще бъде така организиран, че да се избегнат социалните контакти между родителите, което да ограничи максимално риска от предаване на всякакви инфекциозни заболявания. Създадена е организация групите да бъдат максимално самостоятелни, персоналът да не контактува помежду си.

Ако има доказан случай на болно дете с коронавирусна инфекция, посещавало детско заведение, здравната инспекция ще издаде предписания за карантиниране на тези, които са били в непосредствен контакт с него, обясни Дончо Барбалов

Мерките в детските заведения ще бъдат много по-стриктни и родителите трябва да са наясно с това, допълни Цветанка Брестничка, председател на Асоциация „Родители”.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com