Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишната възраст се повишава от сегашните 380 лв. на 650 лв., считано от 1 октомври, гласуваха депутатите при приемането на второ четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Това стана, след като мнозинството подкрепи предложението на “Изправи се БГ! Ние идваме”. По този начин помощта е обвързана с минималната заплата.

Право на парично обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст имат майките, които към началото на отпуска са били осигурени за общо заболяване и майчинство. Освен това те трябва да имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж, който може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или при един и същ работодател.

Дали моето дете ще се разболява по-често в детската градина?

Против увеличението по този начин се обяви Тошко Йорданов от партия “Има такъв народ”, който обясни, че държавата трябва да стимулира работещите майки, а не твърде дългото излизане от пазара на труда. Мария Капон обаче защити предложението с аргумента, че в момента държавата не създава достатъчно условия майките да работят след навършване на 1-годишна възраст на детето, защото няма достатъчно места в детските ясли.

Предложение: По една минимална заплата на родители, ако затворят училища и градини

Наложи се от БСП да му припомнят, че майчинство получават само жените, които са се осигурявали и са били на трудов договор и го призоваха да не се изказва, когато не е подготвен по дадена тема. “За десет години от държавата са изчезнали 600 хил. души. Има демографска катастрофа. Да не сложим като приоритет майките и техните деца в актуализацията на бюджета е пълно дебелоочие и дебелокожие”, коментира Димитър Делчев от “Изправи се.БГ! Ние идваме!”.

Мая Манолова коментира, че увеличението в размера на майчинството през втората година е за 30 хиляди майки. По думите й това е помощ, която е особено важна в период на пандемия. “След като гласувахме плюс 300 млн. лв. приходна част в бюджета на Държавното обществено осигуряване, от тях 25 млн. лв. са за работещите жени”, обясни Манолова. По думите й това са пари за осигурените майки и работещите жени, които отглеждат своите деца. Това не е жест, а дължимо действие на българския парламент, каза Манолова.


Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com