Майка разкри как е престанала да се тревожи, че дъщеря й иска да се цапа постоянно и да влиза във всяка една локва по улицата. Тя спряла да обръща внимание, че дъщеря й е разхвърляна и обича да се цапа. Но всъщност споделя, че така детето й се чувства свободно да изрази себе си.

Софи Стогдън споделя, че малкото й момиче обожавала да се каля и мокри и не се интересува дали хората осъждат нейния родителски стил. „Преди време спрях да обръщам внимание какво мислят хората за мен или детето ми, като я гледат вечено мръсна, както и за това как отглеждаме и възпитаваме Алба”.

Дали моето дете ще се разболява по-често в детската градина?

Но Софи има повод за гордост, освен щастливото детство на 6-годишната Алба, малката й дъщеря участва в благотворителна акция през март, като извървя 310 000 стъпки, докато събира боклуци от улиците на града, за благотворителната акция на Samaritans. А според майка й това дори не й е представлявало проблем, защото тя обичала да чисти и да събира боклуци. И освен да се каля, се оказва, че Алба има и желание да помогне на обществото.

Щастието на момичето й разбира се е от ключово значение за Софи, защото когато се отдръпнеш и погледнеш отдалеч Софи вижда как тя се наслаждава на свободата, че й е позволила да прави нещата, които я правят щастливи.

“Това кара Алба да се смее, докато се търкаля в локвите”.

Много майки бързо похвалиха как Софи възпитава детето си: “Спомням си, че оставих сина ми да „плува“ в огромна локва и междувременно получих много смешни и критични погледи от преминаващи”. Друг добави, че никога не съдил другите, тъй като много често него го съдят, че позволява на децата си да правят същото”. Трети коментира: “Обичам това толкова много, но ме кара да се чувствам изпълнен с безпокойство по толкова много причини”.

“Ако видиш мръсотия по тях, измий ги. В противен случай няма смисъл” или как звездна двойка къпе децата си

Но зад този родителски подход стоят и пет позитиви за това да оставяте децата да се цапат

Имат нужда от повече време, прекарано навън

Повечето деца днес прекарват по-малко време на открито от затворниците, което само по себе си означава, че трябва да ги оставяте по-често навън, да се цапат.

Цапането означава практически подход към ученето

Практическият подход към ученето се счита за най-добър за децата, тъй като активира умовете им. Как би трябвало да бъдете практически настроени, ако не позволявате на децата си да докосват нещо, което може да е „мръсно“?

Най-ценният съвет, който можех да получa от една майка

Изцапването повишава имунитета

Това е МНОГО голяма причина да оставите децата си да се изцапат. Има две водещи теории за това как мръсотията помага за укрепване на имунитета. Теорията „Мръсотия = разнообразие“ поддържа хипотезата, че тялото създава патогени, с които влиза в контакт. Когато тялото има по-голям брой патогени, то е по-способно да се защити от тях и други патогени.

Чистотата не е равна на хигиената сама по себе си

Добрата хигиена е свързана с предотвратяването на разпространението на микроби на места и в ситуации, където това наистина има значение, например при приготвяне на храна, след използване на тоалетната, след кихане и прочие. Чистотата не означава наличие на много микроби..

Мръсотията прави децата по-щастливи

Съществуват нови теории как бактериите и организмите, които живеят в телата ни – нашият микробиом – допринасят за нашето здраве. И не само мръсотията доказано прави децата по-щастливи

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com