Дете на година и половина, отглеждано от вегани, е без зъби, не може да сяда, не говори, има рахит и тежи едва 5 кг. Тази гледка заварили социалните служби в Австралия, когато отнели малкото дете от родителите, заради недохранване, преди години.

Те признали, че тъй като са вегани, са хранили детето само с овес, плодове и оризово мляко. То било кърмено по един път на ден като бебе, признава майката. На 19 месеца менюто му вечер се “обогатявало” с тофу и картофи.

Подробности за случая с австралийското дете бяха разкрити в районния съд на Даунинг център в Сидни в четвъртък по време на делото срещу родителите му.

Съдът е изслушал детето, което сега е на тригодишна възраст. То не не е имало никакъв медицински картон, ваксини, а съседите дори не са знаели, че то съществува. “Виждали сме само двете момчета на двойката да играят в задния си двор и не знаехме, че двойката има трето дете

Майката и бащата на момичето, на възраст 32 и 35 години, са причинили и рахит на дъщеря си – дегенеративна костна болест, причинена от недостиг на жизненоважни хранителни вещества.

На около година детето е влязло в болница за месец. Притеснени от състоянието й, персоналът в болницата е питал майката с какво храни дъщеря си, тъй като приличала на тримесечно бебе, а не на двегодишно. Но майката споделила, че семейството й е на строга диета, а бебето й било злоядо, заради това била слабо.

Тази диета, според лекарите, е довела до остра липса на витамини и хранителните вещества в организма на бебето, включително липса на калций, фосфат, витамин В12, витамин А, желязо и цинк. А нивата на витамин D в тялото на детето били неоткриваеми, заради това тя имала и рахит.

Оказва се, че състоянието й е довело до гърчове, след които лекарите сигнализирали социалните служби.

На множество разпити пред полицаите, родителите отричали да има проблем с детето им и не смятали, че липсата на растеж е причинен от храната, която й дават или по-скоро която не дават. Според бащата “момичето просто било дребничко за размера си”.

Те са признали пред съда, че не са осигурили на детето си нужната грижа. Съдът им е отсъдил пет години затвор за липса на грижа към детето.

Дъщерята на двойката в момента е в приемно семейство с двамата си по-големи братя, на четири и шест години в друга държава.

В рамките на шест месеца момичето е качило 6 кг. и е започанала да се развива, но все още е дребна за ръста си.

*Дейли Мейл

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com