Дете с аутизъм и леко увреждане на слуха още чака своя първи учебен ден, но заради институционални пречки, то така и не тръгва, пише майката в писмо до редакцията на Plovdiv24.bg 

“Пиша ви от името на всички родители. Искам да подам сигнал относно тормоз на държавни служители над мен, моето семейство и още три други семейства. Накратко ще опиша случая:

Синът ми Калоян е с аутизъм и леко увреждане на слуха, желанието ни е да го запишем в първи клас в Средно специално училище за деца с увреден слух “Проф. Д-р Стоян Белинов‘‘, но няколко държавни служители постоянно ни спъват и пречат това да се случи и той все още няма своят първи учебен ден.

За да се случи това, трябва да се мине комисия и после решението на комисията да бъде потвърдено от Директора на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) Пловдив.

На 09.06.22 минахме тази комисия и тя даде положително становище това да се случи и синът ми да се запише в посоченото училище, но в последствие директорът на РЦПППО Катя Стоилова отхвърли становището на комисията с твърдението, че според нея няма нужда синът ми да бъде записан в това училище, тъй като то не е подходящо за него и слухът му не е достатъчно увреден и съответно може да се насочи към друго училище.

Тук държа да отбележа, че на сина ми му беше направена аудиограма, която показва отклонение на слуха на едното ухо (г-жа Стоилова няма лекарско образование, но смее да тълкува лекарски диагнози, а във въпросната комисия, която минахме, има лекарско лице, което е потвърдило диагнозата и е дало становище, че може да се запише в учебното заведение).

След това всички шест семейства (сега вече сме четири, както споменах) входирахме възражение в МОН до министъра на образованието (мисля, че беше Денков по това време, още не беше служебното правителство) на 23.06.22, с което молихме за разрешение да бъдем записани в училището, но оттам ни върнаха отговор, че решението се взима от комисията и директора на РЦПППО, което само по себе си е никакъв отговор, но са изискали от началника на РУО да направи доклад по случая.

След това бяхме извикани на среща на 05.07.22 при г-жа Антоанета Пакова, началник на Регионалния инспекторат по образованието-Пловдив, където тя започва да ни напада и да твърди едва ли не, че ние лъжем и мамим и че децата ни нямат такива увреждания (на срещата беше само жена ми и другите засегнати родители, аз не присъствах).

Г-жа Пакова прави доклад до министерството, но ние не знаем какво съдържа той. Впоследствие изпратихме писма за помощ до президента, МОН, Агенцията за закрила на детето, Областна администрация – Пловдив, до председателя на комисията за закрила от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева и служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов, но от тях отговор до ден-днешен нямаме.


Към настоящия момент получихме писмо от г-жа Катя Стоилова (директора на РЦПППО), с което тя иска от всички семейства отново да минем нова комисия с мотива, че на предната комисия е напуснал председателят, което само по себе си е пълна глупост (не може когато някой държавен служител напусне, наново всичко да се прави, ами ако утре някой друг напусне тази комисия, какво правим).

Между другото само да спомена, че само нашите шест семейства се викат на повторна комисия (тези, които искат да се запишат в училище ,,Проф. Д-р Стоян Белинов‘‘). Има 100-ци други случаи с решения от предходната комисия. Както споменах по-горе, в началото бяхме шест семейства, сега останахме четири.

Две от семействата решиха да минат повторна комисия. На първото семейство новата комисия даде негативен отговор и ги препрати към друго училище, а второто семейство бе допуснато до въпросното училище, но бе заплашено с прокуратура, че ще бъде разследвано, защото новият председател смятал, че новите документи били неистински.

На 01.09.22 четирите семейства пуснахме ново писмо към новия министър и неговите заместници (г-жа Гайдарова, която също е от Пловдив ). Те трябва в 14-дневен срок да дадат отговор, или иначе казано, на 15 септември да сме или на училище, или не, но към момента нямаме отговор от тях и ние нямаме първи учебен ден.

За сметка на това всяка седмица получаваме писма да се явим на нова комисия (също така постоянно ни се звъни по телефона и ни натискат да се явим на новата комисия). Искам да дам още едно пояснение, че наредбата за приобщаващото образование Чл. 138 ал. 8 гласи, че “Родителят има последната дума къде да бъде записано детето му“, но това се пропуска от всички институции, сякаш то не съществува.

И в заключение искам да питам защо срещаме тази яростна съпротива? По неофициална информация искат да закрият училището и то да бъде ликвидирано и за това не трябва да се откриват нови паралелки, но тук изниква въпросът “защо“.

Напоследък в близост до училището се издигнаха няколко нови, големи жилищни комплекса и самото училище е на доста комуникативно място. Мисля, че сами можете да си направите изводите и сами да си дадете съответните отговори.

С уважение: инж. Ивайло Иванов

Plovdiv24.bg се свързало с цитираната няколко пъти в писмото г-жа Катя Стоилова (директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) Пловдив).

“Очаквах подобна реакция. Родителите са убедени да постъпят така от други хора и аз очаквах тяхната атака“, каза Стоилова и на дълго обясни проблема. Родителите искат децата им да са в училище за деца със специални потребности, където групите са малки и се работи със специалисти. Това е тяхно право и е разбираемо. Но не това е начинът да се реши проблемът.

Според Стоилова, в конкретния случай родителите на детето от сигнала не са предоставили решение на ТЕЛК-ова комисия, а само аудиограма. Тя цитира специалисти, в случая д-р Маджарова, която в интервю, дадено назад във времето, твърди, че при деца аутисти и деца с ментални нарушения една аудиограма, направена по стандартния начин, не е надеждно изследване. Невинаги тези деца дават адекватен отговор и сътрудничат на лекарите при такива изследвания.

Катя Стоилова каза още, че проблемът за отказа за прием на такива деца в училището за деца с увреден слух не е нечие нежелание, нито пък опит за закриване на това училище.

Тя самата не иска да замита този проблем и затова многократно го е коментирала с доктори и юристи, както и с университетски преподаватели. Всички те твърдят с категоричност, че механичното сливане на деца с различни специални потребности в един клас не е добро решение нито за едната, нито за другата група.

“Когато училището за деца с проблеми в слуха го напълним с аутисти и му сменим статута, се нарушават правата на децата със слухови проблеми. Ако ние не работим с децата аутисти с подходящи за тях терапии, а прилагаме слухови терапии, това пак не е добре. Трябва да има една експертна комисия в областния град, която да реши казуса“, твърди Стоилова.

Опитът по света е различен, но МОН трябва да намери българския вариант за такива ситуации. Стоилова вече е предлагала това многократно в министерството на образованието и смята, че там вече се работи в тази посока. Предстоят промени и в Наредбата за приобщаващо образование.

“Но не мога да си затворя очите. Защото става дума за философия при образованието на такива деца. Никой не иска да закрива училището, напротив. Има смисъл в тези училища, те трябва да работят“, каза още Стоилова.

Тя поздравява родителите на деца аутисти и с ментални увреждания, които добре ги следят и реагират, когато нещо не е наред. Така например, в много случаи такива деца не се адаптират добре и в обикновените училища. Тогава за тези деца трябва да се търсят други варианти.

Но има случаи, когато и деца с различни по степен увреждания попадат в една среда, където също не се чувстват комфортно. На едно място с много увредени деца в инвалидни колички и други, които са по-малко увредени. Трябва да се намери най-добрият, български вариант. МОН трябва да търси начина за тези деца.

За конкретният случай Катя Стоилова добави:

“Тъжна история, която няколко човека създадоха като казус, в който замесиха родители, които се ловят за сламката“.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com