В много германски градове и села е изключително трудно да получиш място за дете в детска градина. За някои родители това се оказва непостижима цел. Същевременно по закон във Федералната република всяко дете над 1 година има право на място в държавна детска градина. Но реалността често изглежда по друг начин. Защото местата в яслите и другите детски заведения просто не са достатъчно. И всяка майка знае, че след раждането на детето ѝ започва трудна битка за място в детска градина, споделя ДОЙЧЕ ВЕЛЕ.

В яслите децата чуват 342 думи по-малко на час, отколкото децата, отглеждани в домашна среда

“Това място не отговаря на потребностите им”

За място се кандидатства писмено, в много общини – чрез единна онлайн-система за разпределение на местата. На всяко дете над 1 година, чиито родители са кандидатствали за място, трябва да бъде направено предложение. Често обаче предложените детски градини се оказват твърде далече от местоживеенето на семейството. Както се е случило с една майка от Франкфурт на Майн. Властите предложили за едногодишния ѝ син място в градина, която била твърде далеч от дома им, както и от работното място на жената. Пътуването с автомобил от дома им до градината продължавало 30 мин без да се имат предвид останалите фактори по пътя – като задръствания, светофари и т.н. А от градината до работното място на жената – 56 мин. в едната посока.

Подобни разстояния не съответстват на потребностите на детето и семейството му. Поради това сега въпросната майка трябва да получи обезщетение от общината в размер на 23 000 евро. Това е постановил съд в провинция Хесен. 

В информационните съобщения по темата се казва, че младата майка първоначално е търпяла ситуацията, но след няколко месеца решила да се обърне към съда. Според съдиите, мястото в детската градина трябва да отговаря на нуждите на семейството. Дългото пътуване коствало на жената не само много разходи, но и много нерви.

Детски градини само за ваксинирани родители

А тя е кандидатствала съвсем навреме за място в градина – още след раждането на момченцето.

В молбата си младата майка била посочила всички възможни ясли и детски градини в близост до дома ѝ и работното ѝ място.

Огромен недостиг на места

През 2019 година в Германия не са достигали 273 000 места в яслите и детските градини. С други думи: на всяко десето дете на възраст до 3 години било отказвано място, съобщава Кьолнският институт за изследване на германската икономика (IW Cologne).

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com