Повечето хора приемат разбирането, че грижата за зъбите при децата започва след пробиването на почти всички или повечето млечни зъби. Истината е, че грижата за устната кухина започва веднага след раждането, независимо, че зъбки в устата на детето все още няма. Потърсихме д-р Бетина Христова, за да ни запознае с най-честите въпросителни около грижата за устната хигиена при децата.

Грижа за новородени

Храненето при бебетата в първите месеци е свързано с прием на мляко без значение дали чрез кърмене или адаптирано такова, на кратки интервали от време, което създава благоприятна среда за бактериите.

„Лично аз препоръчвам даване на малко вода след хранене с цел “изплакване“ на устата, т.к самопочистващата функция все още е неизградена и несъвършена. Веднага след пробива на първият млечен зъб – ежедневно почистване – с марля и раздразнена кислородна вода / 1:1/, напръстници, много мека“, сподели д-р Бетина Христова.

Кога трябва да мием зъбите на бебето?

След 7-8 месец родителите може поетапно да започнат да “запознават” детето с четката за зъби и нейните функции и да израждат навик за почистването им

Към края на първата година се включва ежедневно миене на зъбите, вечер за начало, което се извършва от родителите с участието на бебето. Примерът на родителите е от изключително значение в ранните етапи от изграждането на правилни орално хигиенни навици.

Как да изберем детска четка за зъби?

Изборът на детска четка за зъби е важен, тъй като здравословните навици за грижа за устната хигиена се учат още от ранна възраст. Ето няколко фактора, които трябва да вземете предвид, когато избирате детска четка за зъби.

Детски четки за зъби се предлагат в различни размери и дизайни, подходящи за различни възрастови групи. За по-малки деца, обикновено се препоръчват по-меки и по-малки четки. Изберете четка, която е лесна за хващане и управление от самото дете. По-дългите дръжки могат да бъдат по-удобни за малките ръце.

Предимства на електрическите и ултразвуковите четки за зъби

Електрическите четки често имат вградени двигатели и ултразвукови вибрации, които помагат за по-добро и ефективно почистване на зъбите и всяка повърхност на тях. Това може да доведе до по-добра защита срещу кариеси и по-здрави венци. Те се въртят или пулсират автоматично, което прави процеса на чистене на зъбите по-лесен, особено при децата.

Детската смарт четка за зъби IQ Smart Kids e разработенa специално за деца, като съдържа забавни игри, които превръщат миенето на зъбите в приключение. С 4 режима на почистване, синтетични, антибактериални влакна с диамантена форма и с до 35 000 импулса в минута, четката е подходяща за деца над 5 годишна възраст.

Ключовата разлика между електрическите и ултразвуковите четки е, че при такива модели движението на четкащата глава се допълва от ултразвукови вибрации. Тази технология ефективно премахва плаката.

Освен това, използването на ултразвукови четки стимулира унищожаването на патогени, следователно след почистване не се образуват плаки и свежият дъх продължава по-дълго. Ултразвукът убива бактериите, подобрява кръвообращението, подобрява локалния имунитет.

IQ Kids е ултразвукова четка  за зъби, която благодарение на малкия си размер и на иновативния дизайн като детска играчка, позволява ефективно почистване на труднодостъпни зони.

Със синтетични, антибактериални влакна с диамантена форма и с до 16 000 импулса в минута е подходяща за деца на възраст от 3 до 6 години.

За по-големи деца е подходяща IQ ZOO, която е разработена специално за деца на възраст от 5 до 14 години. Четката привлича с красив детски дизайн, илюстриран с животни.

Паста за зъби до 3 години

До 3 години пастата за зъби трябва да е без флуор, подсладена с ксилитол. Установено е, че ксилитолът, който е естествен подсладител, има доказан ефект в борбата с бактериите в устната кухина, причиняващи кариес, намалява възможността за задържането им по зъбните повърхности и така намалява образуването на зъбната плака. Едновременно с това стимулира слюноотделянето и очистващата функция на слюнката. Поради тази причина често се добавя в бонбони и дъвки, подходчщи за деца.

Първият преглед при зъболекар?

Посещение при зъболекар може да се напарви на година и половина – две. Децата трябва да свикант с идеят за посещението, обстановката, лекаря. Родителите трябва да са изключително внимателни, особено ако имат страх от зъболекар, който е доста често срещан проблем. Децата са изключително чувствителни и е възможно и у тях да се зароди такъв страх. Детето трябва да бъде предварително подготвено. Посещение може да се направи дори само с цел наблюдение, опознаване на мястото, без преглед.

Първият кариес?

Кариесът на ранното детство – такъв може да се развие още с появата на първото млечно зъбче в устата. Много от поведенческите грешки на родителите допринасят – често хранене – на поискване, продължително кърмене или хранене, непочистване на гърдата преди кърмене, наличие на нощно хранене, даване на подсладени течности, кърмене до късна възраст, липса на знания за почистване на устната кухина на детето, облизване на биберон или лъжичка, целувки уста в уста и т.н.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com