Български учен занесе до базата ни на Ледения континент отпечатъци от ръчичките на 28 деца от четвърта група на 45. ДГ „Алиса“ в София

След 50 дни плаване на 13 февруари научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ достигна остров Ливингстън в Антарктида. Успехът за страната ни е неимоверен – за първи път в родната морска история научноизследователски кораб с български флаг, екипаж, учени и логистици на борда прекосява Световния океан през най-бурните води на земята – Пролива на Дрейк, успява да достигне Антарктида и да пусне котва пред нашата полярна база.

На кораба пътуваха и отпечатъци от ръчичките на 28 деца от четвърта група на 45. ДГ „Алиса“ – София. До Ледения континент ги пренася гл. ас. д-р Весела Евтимова, която през октомври миналата година се среща с децата, разказва им за живота и работата на полярниците, показва им снимки и материали. Срещата прераства в екологичен проект на Детска градина „Алиса“, обогатен с авторска дидактична игра „Детска експедиция до Антарктида“, изработена от учителите Цветанка Христова и Ралица Плявова, и табло, на което децата оставят цветни отпечатъци от ръцете си. Те го предават на Весела, за да го занесе на българските полярници от експедицията.

„Благодарим ѝ от сърце, че изпълни обещанието си и пренесе подаръка на децата през океана, през тежки условия на пътуване и че ни изпрати уникална снимка с детските ръчички от остров Ливингстън. Участниците в експедицията изпратиха на децата картичка с послание и пощенско клеймо от Антарктида. Поставихме я в рамка и гордо я наредихме сред купите и грамотите, завоювани от децата. Изразихме благодарността си чрез постове във „Фейсбук“ и помолихме за още снимки от работата и живота им. Очакваме българските герои с нетърпение в детската градина след завръщането им в България“, споделя за вестник „Аз-буки“ Стефка Колева – директор на ДГ №45 „Алиса“ в София.

Дидактичната игра „Детска експедиция до Антарктида“ не е самоцелна, а е част от екологичен проект „Приятели с природата“, който учителите от групата развиват заедно с децата от миналата година. Настолната игра е логично продължение на тяхна среща с гл. ас. д-р Весела Евтимова от БАН – участник в настоящата 31-ва българска експедиция до Антарктида. Тя е и една от първите, които пристигат в българската база на остров Ливингстън. Весела, както я наричат децата, е хидробиолог, член на Асоциацията на младите полярни изследователи в България (АПЕКС).

Интересът към темата се поражда в Европейската нощ на учените, когато учителите, деца и родители посещават Природонаучния музей в София. Силно впечатление им прави презентацията на доц. Любомир Кендеров за езерата в Антарктида: кой живее там и как им влияят промените в климата.

„Там се запознахме и с д-р Евтимова и с други представители на АПЕКС. Последва посещение в детската градина, в което тя разказа за преживяванията си в първата експедиция. За пътуването, за живота и работата на изследователите там. Донесе снимки, както и находки от Ледения континент – мъх и морски звезди, показа екипировка. А децата я слушаха с интерес цели два часа“, разказва Стефка Колева.

Посрещайки Весела, учителите Цветанка Христова и Ралица Плявова подреждат специален кът за Антарктида. Децата са направили рисунки на тема „Моята представа за Ледения континент“. Така те са подготвени за „пътуването“, което провокира учителите да изработят играта. Тя е образователна и представлява отделните стъпки в подготовката и пътуването в експедиция до Антарктида. Изтегляйки карти, участниците ги поставят на съответното място на игралното поле. Преминавайки през него, попадат в различни ситуации – случва се да се върнат или да получат преднина. Заедно с прилагането на знанията си в нови условия децата развиват качества като наблюдателност, коректност, честност, търпеливост и дисциплина.

Предучилищната възраст е подходящото време, в което детето да формира първите си представи за света. С участието си в проекта на детската градина те се учат неусетно на обич и грижа към природата. Интересно им е, пред тях се откриват нови светове. От такива любопитни и всеотдайни деца ще израснат следващите учени, които ще поемат щафетата и ще ни накарат да се гордеем. Родителите на децата не само са впечатлени от знанията им. Те стават техни съмишленици и партньори на детската градина.
Самата д-р Весела Евтимова споделя, че това е била най-вълнуващата и най-зареждащата среща от всички досега – научни форуми, конференции и лекции, свързани с научната работа на екипа, който представлява.

„Децата знаеха много, заедно със своите учителки бяха подготвили специален кът за Антарктика, рисунки, говорихме си почти два часа за всичко. Един от подаръците им бе предназначен за базата – отпечатък от ръчичките на малчуганите от ІV подготвителна група. Така ще могат да се докоснат и те до Антарктика. В момента на базата ни на остров Ливингстън сме петима от участниците в XXXI българска антарктическа експедиция: нашият командир и механик Камен, нашият инженер Петър, двама сме учените – Стоян и аз, и лодкарката Елка. Като едно малко семейство всеки помага с каквото може, правим си хляб. Пепи кваси най-вкусното мляко на континента, готвим си това, което хапваме. Понякога се глезим и с някой сладкиш, домашна баница или меденки.

Но всеки от нас е тук с конкретна и важна задача. Всеки има своя мисия. Камен и Петър правят така, че всичко на базата да работи, да имаме ток, топла вода и вода изобщо, да не ни е студено в къщите и да можем да готвим. Те помагат с много желание и въображение и на нас, двамата учени на базата. Стоян е геолог и изследва скалите на острова, тяхната възраст, как и кога са се образували, от какво са изградени. Аз изследвам езерата, кой живее там, има ли организми, които са по-добре приспособени, и как успяват да оцелеят в едно от най-ветровитите, студени и изложени на слънчева радиация места на Земята. А и
колко важни са тези езера за кръговрата на парниковия
газ СО2.

Елка е нашият лодкар. Тя помага да посетим и места, по-отдалечени от базата“, всичко това разказва в писмото си до децата и преподавателите в ДГ „Алиса“ д-р Весела Евтимова.
В 45. ДГ „Алиса“ очакват с нетърпение да видят дали са сред победителите в конкурса на издателство „Клет“ за връчване на научна награда за предучилищна педагогика на името на Д. К. Димитров – Мастера, 2023. Кандидатстват именно с практиката по екологичния проект.

В детската градина се възпитават и отглеждат 111 деца, разпределени в четири възрастови групи. Сградата е построена през 1965 г., но е добре поддържана и често ремонтирана. Дворът е озеленен и представлява уютен оазис в столичния район „Сердика“.
А педагозите спомагат за ранното чуждоезиково обучение, преподаване на изкуства, екологичното възпитание, празници, обичаи и традиции.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com