“Има готовност във всеки един момент детските градини и яслите в София да отворят врати. Това обяви пред БТВ зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов относно обещанието на властта – при ниска заболеваемост заниманията за най-малките да се възстановят на 14 декември или 21 декември.

Вижте какво каза здравният министър за това дали да отворят от понеделник детските градини

Той уточни, че все още не е ясно дали ще се вземе подобно решение. По думите му обработката на данните продължава и предстои да се вземе решение по темата.

“За момента оценката е, че нямаме основание да сме спокойни при едно евентуално отваряне на детските градини в Столична община. В София все още има значим брой нови случаи. А това е една система, която крие рискове”, уточни Чобанов.

Според него родителите също не подкрепят връщането на децата в градините и яслите преди празниците. “Коледа и Нова година са семейни празници, децата традиционно са при родителите си, а едно отваряне в рамките на седмица би създало много повече проблеми, отколкото би решило”, допълни зам.-кметът.

15 идеи за игри вкъщи, докато отворят детските градини

Чобанов посочи, че след Нова година е по-добрият вариант за отваряне на системата. Здравният министър не пое категоричен ангажимент за дата, на която ще бъдат отворени детските градини.

“Ние не се готвим да отворим детските градини и ясли, имаме нужда от още информация до края на седмицата, за да се вземе окончателно решение, към момента данните не ни водят в тази посока”, каза на брифинга вчера проф. д-р Костадин Ангелов.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com