След кризата с Covid-19, която не бе лека за Америка, а напротив, частните детски градини и центрове за деца, които успяха да оцелеят по време на изолацията, сега се опитват да отворят вратите си за новата учебна година. Те са изправени пред огромни пречки, включително недостиг на персонал и липса на средства, както и трудни изисквания, заложени от правителството, за почистване и хигиенизиране. В някои щати агенциите, които контролират грижите за децата, са предоставили на центровете десетки страници нови, по-строги разпоредби от тези преди месеци.

Едно от тях е, че родителите вече не могат да влизат в сградите и трябва да оставят децата си на входната врата, дори детето да е новоприето и родителите да не са виждали условията в градината.

За Америка това е абсолютно нетипично, тъй като образователната им система е изключително отворена и винаги е приемала родителите с отворени обятия

В детски център в Юта по-големите деца носят маски и се учат да „ходят като мумии“ на разстояние на една разпъната ръка, за да са на дистанция от другите деца. В Аризона пък децата носят шапки – самолети, сякаш с разперени крила, за да оразмерят един метър един от друг. За Америка новост е, че децата се преобуват в обувки на закрито, когато влизат в градината и вече не се смесват на групи на детските площадки.

„Не можете да кажете на 3-годишно дете да не прегръща приятелите си и да стои на метри от тях“, казва Сюзън Хеджес, директор на Националната асоциация за образование на малки деца (NAEYC). „Това е лошо за тях. Това е лошо за тяхното социално емоционално здраве и просто не е осъществимо“.

Кризата там ударила тежко бизнеса с частните детски центрове и градини и от 85 деца, разпределени в няколко групи дневно, бройката паднала на 50, споделят собственици на частни центрове.

Хигиенните изисквания за някои са такива, каквито са били и преди пандемията – учителите, и децата трябва да си мият ръцете постоянно, играчките и повърхностите се дезинфекцират след игра по един път на ден, а в двора се почистват пластмасовите повърхности – люлки, пейки и др.

Но се променят изискванията за предпазни средства – персоналът носи маска или шлем през целия ден, температурата на служителите и децата се измерват ежедневно по два пъти. Всеки симптом, дори нещо, което може да не е било повод за безпокойство в миналото, сега води до незабавно изолиране на детето в стая и след това изпращането му у дома.

В някои детски градини директорите изрично са забранили на учителите да общуват по време на работа. Те не се струпват в кухненското помещение и по време на следобедния сън на децата не им е разрешено да си говорят помежду си.

USA Today

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com