Приказките ни учат как да се справим с живота, как да разграничим добро и зло. Предават мъдрост и добродетели, свързват ни с архетипни образи, възпитават, развиват ценностната система. Учат въображението ни да не спира да рисува мечти, да вярва, че доброто все пак побеждава, а когато се появяват трудност след трудност, има как да продължим напред. Златните приказки лекуват, усмихват, даряват някого с това, от което има нужда, носят поуки и послания и са повод за гушкане и обичане.

Всеки от нас има любима приказка от детството – „Златокоска и трите мечки“, „Пепеляшка“, „Вълкът и седемте козлета“ и т.н. Но как в днешните дигитални времена да възродим забравените детски приказки, създадени преди десетилетия, и да вдъхновим децата повече да четат или слушат аудио книги? Разказва Диляна Атанасова, създател на подкаст за детски аудио истории – „Златните приказки“.

Аудиоприказките са повод за качествено семейно време и алтернатива на екранното време. Всяка секунда, прекарана в красиво, цветно и наситено аудиопътешествие, е най-хубавият семеен подарък. Аудиоприказките развиват чувствата на детето и пленяват въображението му. Историите, въздействащите гласове зад тях, интонациите, включването на интерактивно прочетен текст и музикално оформление спомагат децата да научават повече. Те разбират по-добре чувствата на героите, могат да ги разпознават и развиват жизненоважни умения за емпатия и емоционална интелигентност. Освен това помагат на децата да изградят любов към книгите.

Не е тайна, че някои деца не обичат да четат, и родителите търсят всякакви начини да ги накарат да опитат и да заобичат четенето, но невинаги с успех. Аудиоисториите успяват да запалят почти всяко дете, защото са достъпни и забавни. А запали ли се по една история, ще иска още, ще иска и да притежава книгата, да я пази, да я разглежда и да ѝ се наслаждава, бъдете сигурни.

Диляна преоткрива любовта към приказките, когато намира любима своя книга с истории от 1996 г. – 500 страници с вълшебства. Това е „Златна книга на приказките“ с български, френски, руски, арабски и други приказки, както и шедьоврите на братя Грим, Андерсен, Вилхелм Хауф, Шарл Перо.

„Един ден започнах да чета от нея приказки на дъщеря ми. Чувайки се как чета на глас, и така ден след ден в четене на приказки, през 2020 г. качих първия епизод в подкаста – „Златокоска и трите мечки“. С това започнах магичния свят на Златните приказки, където детските истории, които всички помним и обичаме, се претворяват като нежен танц на спомените“, споделя Диляна Атанасова за в. „Аз-буки“.

Сред епизодите са публикувани както любими класически приказки, така и нови приказки и истории от съвременни български и чуждестранни автори, откъси от детски книги и романи, детски стихотворения, гатанки. Диляна споделя и свое творчество – например приказки, в които някои герои пеят. Това е изключително въздействащо за малки и големи, слушайки аудиозаписите на историите.

А защо аудиокниги? Чрез тях децата се срещат с по-сложни теми и слушат книги с по-високо качество. Според Американската психологична асоциация уменията за слушане на много ученици са минимум две години над техните умения за четене. Аудиоформатът е особено полезен и за деца с дислексия. Освен това слушането на аудиокниги на чужд език е изключително полезно предимство, когато се учи и усвоява нов език.

Аудиоприказките подобряват менталното здраве и паметта и намаляват стреса, или по-просто казано – спомагат да се чувстваме по-добре. Децата с радост биха рисували приказен герой, докато слушат как някой им чете за него.

„Вълкът и седемте козлета“ и „Снежанка и седемте джуджета“ са сред най-слушаните от хората в подкаста приказки. Те са сред много любимите прочити и на мен, и на дъщеря ми – допълва Диляна. – Едни от първите най-любими приказки в детството ми бяха „Пепеляшка“, „Червената шапчица“ и „Снежанка“. Свързвам ги не само с историите, които ни разказват, но и с цялата любов към книгите, на които ме научиха баба и дядо. И трите успях да запиша в подкаста и да си върна емоциите, които изпитвах преди много години. Но пък „Барабанчикът“ се отличава през последните месеци и заради прочувственото ми пеене – не си спомнях тази приказка от детството ми, така че я сътворих за пръв път с гласа си в „Златните приказки“.“ Приказките всеки може да слуша в популярните подкаст платформи – Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Pocket Casts, Radio Public. А за деня на детската приказка в подкаста Диляна записва 17 епизода с приказки, прочетени от деца, актьори от дублажа, артисти, куклени актьори, изпълнители.

Какво я провокира да покани всички тези артисти? „Как отключихме сърцата на малките и на порасналите мечтатели? С най-вълшебния ключ за споделени мигове – обичани популярни български гласове се настаниха удобно в подкаста и зазвучаха като приказна магия за всички ни. Провокира ме и тазгодишната тема на Международния ден на приказката – „Заедно можем“, както и желанието ми да се докосна до дублажа. Поканих гласове, които са любими на мнозина. Повечето сме слушали в анимации, игрални, документални филми, като част от участниците имат номинации или награди „Икар Златен глас“. С тази инициатива вярвам, че децата са открили или тепърва им предстои да преоткрият магията на слушането на аудиоприказки. И колко ценно и важно е, когато човекът отсреща чете със сърце и се вълнува истински“, допълва Диляна за инициативата.

„Възродихме любими, но позабравени приказки, както и включихме по-малко известни истории. Така че всеки малък и пораснал мечтател и слушател да се развълнува и да намери своята приказка, която ще запали интереса му към книгите. Първата изненада бе, че обявихме старта на кампанията с два епизода, в които участват шест талантливи деца. Така дадохме път на младите, припомняйки си, че и ние сме били такива и сме се вълнували да четем приказки сами. Бъдещето принадлежи на тези гласове. А за финал избрахме „Старите хора“, прочетена с дълбокия и прочувствен глас на Лидия Михова.

С българската народна приказка си припомнихме, че цялата мъдрост и любов в света се попива именно през годините на живота ни, но и се носи чрез гласа ни“, коментира Диляна Атанасова.

Сред запомнящите се гласове са тези на Симеон Владов, Орлин Павлов, Василка Сугарева, Христина Ибришимова, Татяна Захова, Момчил Степанов, Виктор Танев, Иван Велчев, Николай Николов, Йоанна Драгнева, Лидия Михова, Петя Данкова и талантливите деца от частно музикално училище, куклените актьори от Младежкия театър „Николай Бинев“. „Песничка за карнавала“, „Парченце луна на керемидения покрив“, „Новите дрехи на царя“, „Майчина сълза“ и още много приказки оживяха в подкаста.

Попитахме я как да възродим желанието на децата да четат и слушат повече приказки? А тя ни отговори: „Колкото повече порастват децата, толкова повече желание имат да четат сами, а това, от своя страна, е най-ценното. От практиката ми с малчугани, а и от работата ми в асоциация „Детско сърце“ съм забелязала, че децата усещат, когато историите, които им разказваме, оживяват първо в нашите сърца. Тогава и гласовете ни се вълнуват истински.“

Когато разказваме приказки, помагаме на малките деца да се справят със страховете си.

Освен това историите в тях учат да обичаме книгите и необятния свят, скрит сред страниците. А магията на детските аудиоприказки предава тези важни послания, когато разказвач, автор и слушател съпреживяват съкровено всяка история.

„Вярвам, че колкото повече говорим за ползите, толкова по-лесно ще разсеем съмненията дали има смисъл децата ни да слушат книги. Слушането спомага за справяне със симптоми като тревожност, депресия, обсесивно-компулсивни разстройства и други. Намалява негативното мислене, като измества фокуса на слушащия. Щаденето на зрението е ценна полза, особено при хора с такива проблеми. Аудиокнигите се превръщат в алтернатива, която ще ни помага все повече в бъдеще“, допълва Диляна.

Какво могат да слушат най-малките? „Препоръчително е, след като детето навърши две години и половина, да се започне с аудиоприказките „Дядо и ряпа“, „Косе Босе“, „Упоритото слонче“ – кратки, с повтарящи се елементи. Може да им пускате приказки вечер. Вместо детско филмче предложете на детето да си избере приказка и да слуша, докато играе, рисува. Ако то все още не може да прави самостоятелен избор, пускайте аудиоприказки по ваш избор. Слушайте аудиоприказки и по време на път. Това са само част от начините, по които да започнем да приучаваме децата да слушат приказки във всекидневието“, препоръчва Диляна.

Материалът е изготвен за в. “Аз-буки” Брой 15, 2023

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com