Обучението на открито може да предложи нов шаблон за социално дистанцирано училище, както и детска градина в Шотландия.

Според образователните институции в страната пандемията може да подтикне родителите и учителите да възприемат ползите от образованието на открито и да ги приложат за месеците, в които това е възможно.

След като премиерът на Шотландия Никола Стърджън обяви, че училищата може да не отворят чак до август, изданието The Guardian разбра, че местните власти проучват как чрез откритото пространство да имплементират физическото разстояние между децата.

Дистанцията между децата – проблем номер едно в условия на пандемия

В Шотландия броят на напълно и частично откритите детски градини расте в последните години. Този модел би могъл да има много ползи за поддържане на физическо дистанциране и минимизиране на риска от предаване на зараза, като част от прехода за връщане обратно в детските заведения.

Докато специализираните детски градини в гората са добре приспособени към нуждите на децата, които прекарват цял ​​ден на открито, други детски заведения обмислят как да адаптират практиката си, за да позволят на децата да прекарват повече време в двора на градината, при детските площадки, както и в гората и градските паркове.

24-часова детска градина във Финландия е хит за родителите, учителките всяка сутрин прегръщат децата

“Изживяването – детска градина на открито” вече е част от „учебната програма за високи постижения“ на Шотландия. Заради нарастващия интерес към нея, правителството е решило да удвои бюджета им тази година.

От момента, в който правителството блокира живота в Шотландия, редица детски ясли в цялата страна се превърнаха в центрове за отглеждане на деца на ключови работници в борбата с Covid-19.

Зоуи Силс, директор на една от горските градини в Елгин – “Часът на земята”, коментира: „Когато имате природата под ръка, нямате нужда от толкова много играчки, което означава по-малко повърхности, по които може да се предаде вируса.“

На всяко дете се дава торбичка, съдържаща собствена четка за рисуване, пастели или пластелин, след което ги насърчаваме да намерят собствено пространство за рисуване или друг вид игра”. Тя приема деца от август 2020 г.

Според Камеран Спраг, старши учител в градина “Страмаг” коментира, че играта навън позволява социалното дистанциране да се случи по-естествено. „Изминалите месеци времето беше на наша страна, така че децата можеха да играят свободно навън. Докато гледахме децата на хората на първа линия в борбата с Covid-19, правехме закуските и обедите в двора, за да не се струпват заедно децата на закрито. Миеха си ръцете на всеки час. Това може да е начинът, по който обучението на открито да стане статукво. Учителите се нуждаят от подкрепа за това, въпреки че няма неща, които да не можете да преподавате на открито, просто трябва да мислите творчески”, споделя той.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com