детски градини София

Децата в детските градини у нас са напълно неактивни в периода от 12 до 16 часа, като само у нас времето за почивка е три до четири часа. “Време е да направим нещо по този въпрос”, заяви проф. Виолета Йотова, детски ендокринолог, по време на пресконференция на тема “Тежестта на затлъстяването в личен, обществен и икономически план”, споделят в https://offnews.bg/

“Днес живеем в различна среда, с изобилие от храна и недостатъчно физическа активност, което изостря проблема със затлъстяването при децата. Българските момичета са втори в Европа по затлъстяване, а момчетата – четвърти.

Децата на възраст между 3 и 4 години трябва да имат около 180 минути физическа активност дневно, от които 60 минути интензивна

Времето пред екран не трябва да надвишава 60 минути на ден, а сънят трябва да е между 10-13 часа, според стандартите на Световната здравна организация”, обясни проф. Йотова, която е професор по педиатрия в Медицинския университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна и ръководител на Катедрата по педиатрия.

Тя посочи, че затлъстяването в детска възраст е свързано с редица сериозни заболявания. През последната година в клиниката, в която работи, са приети четири деца с псевдотумор на мозъка, състояние, което се среща при деца със затлъстяване. Други заболявания, които се появяват в детска и юношеска възраст, включват гръбначни изкривявания, повишени нива на мъжки хормони и поликистозни яйчници при момичетата. Затлъстяването засяга бъбреците и води до сърдечносъдови и метаболитни проблеми, обясни тя.

Данните за наследствеността показват, че при двама родители със затлъстяване, вероятността децата им да имат същия проблем е 50%, а рискът значително намалява, ако само един от родителите е със затлъстяване.

Други рискови фактори включват нисък социален статус, липса на знания за здравословно хранене и консумация на евтини, но вредни храни. Увеличеното използване на дигитални устройства също допринася за обездвижването и затлъстяването, подчерта проф. Йотова.

“Съвременната концепция е, че 70% от пациентите имат генетична предразположеност към затлъстяване. Това са ‘спящи’ гени, които се активират от начина на живот – вредна храна и липса на физическа активност. Хормоналните проблеми, приемът на определени медикаменти и околната среда също са фактори”, каза д-р Явор Асьов, главен асистент към Катедра “Вътрешни болести” и Клиника по Ендокринология на УМБАЛ “Александровска”.

Той подчерта, че затлъстяването все още се възприема като козметичен проблем, а всъщност е заболяване, което се лекува. Само 40% от пациентите обаче се диагностицират и проследяват, а свързаните със състоянието им заболявания са над 220.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com