Съмнителен детски център във Варна затвори врати след апел на десетки родители да бъде разследван и собственичката да посене отговорност. Родители на деца, които се посещавали центъра, се свързаха с нас, за да се оплачат от вече затворилия варненски детски център Щастливо детство, ръководен от Елена Димитрова и Нина Николова. Той успял да функционира само 5 месеца, но с десетки оплаквания.

За казуса стана ясно първоначално в групата Ясли и градини във Варна след вече изтрит пост на въпросната служителка в центъра Нина Николова. В него тя споделя, че: „Елена (нейната колежка и собственичка на центъра) употребявала алкохол, била без педагогическо образование и си позволявала да бие децата“.

Под публикацията и на нашия редакционен мейл родителите на децата, които са посещавали центъра, се оплакват от лошо отношение, след което децата им отказвали да ходят, но и от лоша храна, както и от липсата на изисквания за изследвания и сключване на договор между центъра и родителите.

Най-притеснителен бил фактът, че децата споделяли за тъмна стая за наказания, в която тези, които не слушат, се заключвали. „Имаме снимка, на която се вижда въпросната стая и едно детенце, затворено в нея. Вижда се, че то няма сила да я отвори и е оставено там умишлено“, сподели ни един от родителите на детенце, посещавало центъра В. В.

Синът му също отказвал да ходи по желание в центъра след няколко дни на посещение, споделя Валентин. Той и други родители решават да подадат сигнал в полицията именно заради съмнението, че нещо нередно се случва там. Служителка също потвърдила информацията, че такава стая съществува.

Друг проблем на центъра била храната, която според родителите е закупена от близкия супермаркет. „Дъщеря ми споделяше всеки ден в продължение на седмици, че са обядвали хляб и супа. Когато поисках на собственичката менюто многократно, тя не го предостави“, споделя Я. – майка на едно от децата, които посещавали за кратко центъра. И други родители искали договора на центъра с кухнята. Такъв не им бил предоставен, а според един от родителите собственичката на центъра се оправдавала, че „не може да каже от къде взима храната“.

Николова не бе открита за коментар на мобилния й, а Димитрова сподели пред нас, че другата служителка отрекла думите си: “Тя отрече в последствие думите си, обяснила съм на всички родители казуса, върнала съм им всичките пари, такова нещо няма – нито въпросната стая, нито съм оставила децата гладни, пет месеца нямаше никакви оплаквания, всички бяха доволни“.

Центърът вече е затворен. Районното управление във Варна е предало на прокуратурата случая, сигнализирани са и РЗИ и БАБХ.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com