Новите препоръки на Американската академия по педиатрия е децата да се кърмят до 2-годишна възраст при възможност.

На 27 юни 2022 г. Американската академия по педиатрия (AAP) публикува нови препоръки в подкрепа на майките да продължат да кърмят до две години или дори повече. Тези препоръки са в съответствие с указанията, предоставени от Световната здравна организация (СЗО), Американската академия на семейните лекари (AAFP) и Канадското педиатрично дружество. Досега срокът беше 1 година.

Едва при 10,4% от новородените кърменето започва през първия час

Последните насоки са подкрепени от няколко предходни проучвания, потвърждаващи, че кърмата остава хранителна поне до втората година, въпреки че нивата на цинк и калий в нея намаляват с времето, общото съдържание на протеини, както и нивата на лактоферин, лизозим и имуноглобулин А (IgA), остават високи.

Педиатрите допълват своето твърдение с факта, че кърмата осигурява основни хранителни вещества, които поддържат растежа на бебето, включително енергия, протеини, непротеинов азот, лактоза и мазнини. Човешката кърма също се състои от широк спектър от антимикробни, противовъзпалителни и имунорегулиращи биомолекули и живи клетки, които подпомагат развитието на имунната система на бебето.

Mom shaming – защо съветите нараняват повече, отколкото помагат

Доказано е също, че кърменето намалява риска от инфекции на долните дихателни пътища, тежка диария, възпаления, астма, екзема, диабет тип 1 и тип 2 и затлъстяване при кърмачета и нисък риск от синдром на внезапна детска смърт (SIDS) при кърмачета.

Американската академия по педиатрия е професионално сдружение на педиатрите отвъд Океана и най-големият световен издател на литература за детското здраве, предназначена за лекари и родители.

В Съединените щати около 60% от майките не могат да кърмят толкова дълго, колкото първоначално са възнамерявали.

Въпреки препоръките на AAП майките да кърмят бебета минимум шест месеца, само около 56,7% от майките постигат тази цел. Някои от факторите, които ограничават способността на майката да кърми продължително време, включват проблеми със засукването, теглото на бебето или притеснения относно навлизането на лекарствата, които майката приема в кърмата. Освен това липсата на родителска или семейна подкрепа, както и културни норми, също могат да ограничат способността на жената да продължи да кърми. В Съединените щати федералните и щатските закони защитават правото на жената да кърми и да изцежда мляко, както на обществени места, така и на работното място. Въпреки това, неподкрепящите трудови политики намаляват способността на майките да продължат да кърмят след връщане на работа.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com