За психичното здраве на децата през месеците на пандемия, изолация и обучение от разстояние в електронна среда – Гергана Крумова, училищен психолог в 137 СУ “Ангел Кънчев” – София, коментира пред БНР:

Как се промени всекидневието на децата

“Промяната е доста сериозна. Децата са изключително адаптивни при всяка една промяна, за разлика от възрастните. Но вече се понатрупаха кризисни ситуации, в които бяха поставени деца, учители и родители, със общ знак минус. Прекъсването на връзката с връстниците и с учителите предизвикват емоционални натрупвания в детската психика. Независимо че живеем в ерата на технологиите, човешките отношения и всички важни теми, които вълнуват децата, подрастващите, юношите, не могат да бъдат удовлетворени онлайн. Децата няма къде да адресират своите важни въпроси, а и вече се доказа, че присъственото образование е най-доброто. Формирането на социални умения става единствено през социалните взаимодействия.”

Дългосрочни последици от изолацията

“Добре е това да се постави като изключително важен въпрос в момента, защото, ако доскоро нещата все още се владееха и всички помагащи специалисти, родители и учители се опитвахме да оказваме нужната подкрепа, то в бъдеще се очаква нещата да бъдат доста сериозни. Най-уязвимата група са децата между 9 и 16 години. Очакваме в бъдеще депресивни състояния, неврози, различни форми на страхове – не само страх от болести и страх от смъртта… различни обсесии, демотивация… Тъй като психическото и физическото здраве вървят ръка за ръка, говорим вече и за двигателни увреди (поради липса на движение), очни проблеми, хранителни разстройства… За тези последици вече се говори сериозно в професионалната общност на психолози, психиатри и психотерапевти и е добре да сигнализира лампата към управляващи и всички, имащи отношение към децата. Ако сега не вземем необходимите и важни мерки, след време ще бъде трудно.”

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com