Децата са като живи цветя, говорещи, крещящи, играещи и тичащи в своята невинност. Но както твърди сертифицираният терапевт Бора Докле, мълчанието им често има дълбок смисъл – липсата на слушане и разбиране. Важно е децата да се чувстват свободни да споделят и чувстват, че техните гласове са важни.

Когнитивно-поведенческата терапия, по думите на Докле, е инструментариумът, с който можем да се изправим срещу всякакви проблеми, включително гняв и депресия. Тя предлага мощен начин за овладяване на емоционални предизвикателства.

В света, където децата са потопени в информация, не винаги могат да я обработят. Докле ни предупреждава за опасността от подхода “Стегни се малко, разходи се, пий вода”, който няма да разбере детето и може да го научи да мълчи все повече. Този начин на възпитание може да предизвика гняв и отчуждение.

Специалистът категорично подчертава, че не можем да виним родителите, защото те не са били научени за емоционална интелигентност през своето детство. Вместо това, тя ни припомня, че знанията и подходите към родителство се променят, и ние трябва активно да учим и обменяме опит.

Бора Докле дори споделя личен опит за важността на комуникацията с децата. В случай от преди няколко дни, тя разказва за случка със сина си, която изтъква, че децата трябва да се чувстват приети и чувствени. Защитете децата си от изоставане и ги подкрепете в техните емоционални предизвикателства.

Всеки родител знае своето дете най-добре, затова е важно да бъдем внимателни към знаците, които те изпращат. Игнорирането и отлагането на разговорите с децата може да доведе до тяхната изолация и трудности в развитието на емоционалната им интелигентност.

Необходимо е да бъдем авторитет, с когото децата могат да говорят свободно

В противен случай, те могат да се изправят пред неразрешени въпроси, които водят до гняв и проблеми в училище. Докле призовава за търсене на корена на емоциите и предоставяне на децата с пространство за изразяване.

Времето е ключов фактор, и тъй като децата мълчат, се губи важно време. Бора Докле приключва с ясното послание, че родителите трябва да бъдат търпеливи, внимателни и готови да се ангажират в разговори с децата си. В противен случай, мълчанието може да стане най-лошият сценарий.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com