безплатна детска градина

Родителите на украински деца на възраст за детска градина ще кандидатстват наравно с българските майки и татковци в системата за прием в общинските градини и ясли в София. Това съобщи за „Сега“ Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“ в Столична община. За целта семействата от Украйна ще трябва да разполагат с личен номер на чужденец, издаден от българските служби.

„Няма значение дали детето е българско или украинско, неговият родител трябва да подаде документите си през системата. В противен случай ще се появи недоволство сред българските родители“, коментира Минчева. На въпрос как ще се извършва класирането, след като украинците не могат да разчитат на точки за уседналост, Минчева отговори: „Наредбата няма да се променя, тъй като това също може да се превърне в повод за напрежение. Чуждестранните деца няма да получат точки за уседналост. Даваме си сметка, че това ще направи по-трудно тяхното класиране. Ако такова все пак се осъществи, украинчетата вероятно ще получат достъп до по-отдалечените градини в столицата“.

Кога хремата НЕ е причина детето да не ходи на градина

Също така в системата за прием няма да бъде направена секция на украински или на руски език. Минчева поясни, че кандидатстващите чужденци могат да получат помощ при попълването на документите от директорите на детското заведение, в което са избрали да запишат детето си. Системата и правилата за класиране обаче могат да стъписат и хора без езикова бариера.

Свободните места в детски градини и ясли в София са малко повече от 13 300. До 11 май всички родители могат да подреждат желанията си за място в детско заведение. Първото класиране ще стане известно на 12 май. Свободните места за първи клас ще бъдат обявени допълнително на 26 април. „От 28 март до 26 май родителите ще имат възможност да правят регистрации и кандитатури. Няма лимит, всеки родител може да направи толкова кандидатури, колкото желае. На 11 май системата ще бъде затворена, за да се подготви за първото класиране, което ще се проведе на 12 май под граждански контрол”, поясни Минчева пред БНР.

МОН: има 14 000 свободни места в детските градини в страната, най- много били в София – град, но в крайните квартали

В София от години има силен недостиг на места в детските градини и ясли. Миналата година 10 252 деца останаха извън класирането. Тогава свободните места в столицата бяха 13 375, а желаещите да постъпят в градина – 22 442 или с около 9000 души повече. “Положението е трагично. При набор 2021 за обикновен прием за цяла София има 1831 места, 334 за деца с хронични заболявания и 4 за деца със специални образователни потребности или общо едва 2169 места. За това безобразие са виновни ГЕРБ и Фандъкова, защото управляват града вече 13 години и не можаха да решат проблема”, коментира общинският съветник от “Да, България” Симеон Ставрев.

Липсата на решение на перманентния проблем с местата в градините периодично изкарва родителите в София на протести пред Столична община. За последно такива имаше през юни м.г., дни след обявяването на класирането за 2021 г. Протестиращите тогава поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова и на споменатия директор на дирекция „Образование“ Мария Минчева.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com