Директорка на частна детска градина в София е поискала от родителите да попълнят декларация за това, че са ваксинирани срещу коронавирус. След като започват оплаквания, тя заявява, че декларацията не е задължителна и е само с цел градината да бъде информирана с колко деца ще работи.

Оправданието за декларацията са съмнения, че при нов локдаун градините ще приемат само деца на ваксинирани, разказаха родители пред Нова телевизия. Декларацията е качена във фейсбук страница на градината преди няколко дни.

“Уважаеми родители, във връзка с това, че в медиите се говори за бъдещ локдаун и че ако той стане факт, то детските градини ще работят, но ще могат да приемат деца само на ваксинирани двама родители, които могат да представят сертификати. Поради тази причина Ви молим да попълните декларацията, приложена към този пост”, пишат от градината.

Декларацията веднага предизвиква реакция. Родители заявяват, че това е дискриминация, а освен това няма и подобна заповед от здравното минситерство. Подобна идея наистина бе лансирана от министър Стойчо Кацаров преди повече от месец. След това обаче темата не е повдигана, нито пък от министерството са предприемали някакви действия в тази посока. Според директорката родителите не са я разбрали и затова се стигнало до напрежение. Тя твърди, че се е създала излишна истерия.

“Държавата определя правилата в България – ние ги спазваме. Когато излезе заповедта, тя ще бъде поставена на вратата на детската градина и аз ще спазвам наредбите в страната. Има родители, които веднага реагираха и донесоха декларации, но след вчерашната истерия и публичния линч, ние върнахме декларациите на всички”, уточни тя.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com