Домакински дейности за деца на различни възрасти

Експертите често препоръчват възлагането на домакинските задължения на вашите деца – това насърчава отговорността, повишава самочувствието и им помага да се чувстват като важна част от семейството.

Ежедневните или седмични задачи също учат децата на умения, които ще използват през целия си живот, като определяне на приоритети и следване на график дисциплина. Колкото по-рано децата научат да включват домашните задължения в ежедневната си рутина, толкова по-вероятно е да продължат да помагат, когато станат тийнейджъри.

Въпреки ползите от домакинските задачи, не можем да пренебрегнем една съвременна реалност: възлагането на задачи обикновено означава повторно изпълнение на задачите правилно, след като вашето дете ги свърши.

Ключът е да предоставите на децата подходящите за тях задачи

Най-добрият начин да стимулирате децата да помагат, без да си създавате допълнителна работа, е да се уверите, че задачите са подходящи за тяхната възраст.

Домакински задачи за деца от 1 до 3 години

Думата “домакинска задача” трудно се отнася до децата от този възраст, тъй като те толкова желаят да прекарват време с вас и обичат да помагат. Например готвене с родител, избирате заедно съставки, разбърквате ги в купа, изтриване на маса, събиране на мръсни съдове и прибори в мивката.

Помагайте на родител при сортирането на прането по цветове. Прехвърляйте дрехите от пералнята в сушилнята и от сушилнята в кошница. Научете се да подреждате дрехите в чекмеджетата на гардероба. Изчистване на стая с детска метла или четка и лопата, “игра на събиране на чорапи”. Изберете дрехи за следващия ден и ги подредете за сутринта. Изберете лесни задачи, които няма да доведат до разочарование на вашето дете и не се притеснявайте да търсите награда за стимул. Просто давайте похвали за успешно изпълнението на задачата. Децата на 2-годишна възраст могат да започнат да учат за сортиране. Всъщност малките деца често откриват, че сортирането на предмети може да бъде игра.

Възможно е най-подходящата домакинска задача за деца от този възраст да бъде подреждането на играчките. Превърнете почистването в учене, като попитате детето ви да събере всички оранжеви блокчета, например, или да подреди по големина куклите си на рафта.

Задачи за 4-годишни

Дори малките деца могат да помагат вкъщи – на тази възраст това е въпрос на гордост. Децата обичат да показват уменията си. Работете с тази нужда от удовлетворение, давайки им конкретни проекти, които изискват независимост. Например 4-годишното дете освен, че може да подрежда играчките си, да сортира чисти чорапи, да слага салфетки на масата, може и да си правят сами сандвичи, с предоставени от вас продукти, да мие масата и пода и да прахосмукира.

Задачи за 5-годишни

При избора на задачи за малки деца помислете за възрастта и физическата и умствена зрялост на вашето дете. Очаквайте грешки – те са част от учебния процес. С развитието, те ще имат нужда от по-малко надзор и напомняния. Подходящи за 5-годишните са: оправене на легло, изхвърляне на боклук, подреждане на дрехи в чекмедже. Да сипва напитки в чаши, с помощта на по-голям брат или родител, помагайте при разходките с кучето на семейството или се грижете за други домашни любимци.

Задачи за 6-годишни

На възраст 6 години децата трябва да могат да изпълняват всички горепосочени задачи. Други подходящи дейности включват пресаждане на растения, сортиране на пощата и сервиране на масата с безопасна посуда. Разгледайте възможността да разрешите на 6-годишното дете да полива растенията – малка лейка ще гарантира, че те могат да практикуват своите умения без да удавят цветята ви.

Задачи за 7-годишни

По време на учебния ден учениците вече са отделени от родителя, придобиват отговорност и независимост. Не се страхувайте да позволите на 7-годишните да извършват самостоятелно по-малки задачи. Освен по-лесните задачи, като сортиране на пощата и сервиране на масата, те би трябвало да могат да поддържат реда в стаята си. Също така могат да приготвят собствената си закуска, да боряват със съдомиялната машина (разбира се да я пълнят и изпразват, не да пускат програми) и да съберат боклука от кошчето и да изхвърлят.

Задачи за 8-годишни

На 8 години децата вече могат да приготвят лесни закуски, да помагат на майка и баща да готвят вечеря, да поливат градината и да изхвърлят боклука. Те също могат да хранят домашни любимци и бързо да прахосмукират. Нека вашето дете връща подправките (сосове, дресинг) след хранене на плота или да ви помага да изпразните пазарските чували след пазаруване.

Задачи за Възрастни деца (10-13 години)

Десетгодишни и по-големи вече могат да изпълняват всички горепосочени задачи. Освен това, те могат да сгъват чисто пране, да прахосмукират, да къпят кучето, да мият колата. Но помнете, че въпреки че допълнителната помощ може да бъде приятна, по-големите деца могат да започнат да се оплакват, да роптаят или “забравят” за задачите си. Може да използвате възможността да “заплатите” за техните услуги. Вместо да свързвате парите с определени задачи, повечето експерти се съгласяват, че е по-добре да свържете плащането с общия принос и отговорност, така че те да не очакват бонус всеки път, когато помагат.

Задачи за Тийнейджъри (13+ години)

Тийнейджърът ви вече може да се справи с всяка задача, която вие правите. Създайте система за разпределение на задачи заедно или предложете избори. Вероятно вече не можете да избягате от джобните пари на този етап, но се уверете, че вашият тийнейджър използва парите си мъдро.

Някои подходящи задачи за тийнейджъри включват изчистване на стаите си вкъщи, готвене на лесни ястия веднъж или два пъти на месец, пране на собствените им дрехи, пазаруване, чистене.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com